
"Torfinka na kruchym cieście z pieczarkami i kurczakiem zapiekana z serem oraz mus z pieczarki z pistacjami" to danie które zajęło 1 miejsce w konkursie organizowanym przez Zespół Szkół Technicznych im Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wielkopolskim oraz Pieczarka ma Moc. Konkurs adresowany był do uczniów klas gastronomicznych z Wielkopolski. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Oto składniki na tarfinki:
Ciasto kruche:
- Mąka pszenna 200g
- Masło 100 g
- Żółtka jaj 2 szt
- Gęsta śmietana 1 łyżka
- Sól
Farsz:
- Jaja 3 szt
- Śmietana 30% 200 ml
- Pieczarki 200 g
- Pierś kurczaka 350g
- Czosnek 1 ząbek
- Cebula ½ szt
- Papryka słodka mielona
- Papryka ostra mielona
- Pieprz cayenne
- Curry
- Czosnek mielony
- Sól
- Pieprz
Do posypania:
- Ser cheddar
- Ser mozzarela
- Ser gouda
Mus pieczarkowy
- Pieczarki 50 g
- Mleko 20 ml
- Sól
- Pieprz