Wybierz przepis
Babka ziemniaczana z pieczarkami
Sos Velouté
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebula
- 2 łyżki oleju
- 600 g surowej pieczarki – 200g duxel ( pieczarki pokrojone w drobną kostkę i podsmażone
- 2 łyżki mąki
- Sól
- Pieprz
- Czosnek – 3 ząbki
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- Szczypta cukru
- Bułka tarta i masło do wysmarowania formy
- Ew. pęczek szczypiorku
Przygotowanie
-
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju i następnie podduś z duxel pieczarkowym. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
-
Ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę zetrzyj na grubych.
-
Połącz wybite jaja, starte ziemniaki, drobno tarty czosnek, przyprawy i podsmażone pieczarki. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
-
Tak przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
-
Piecz w 180°C ok 1.5 – 2 h do pięknego zrumienienia pośrodku pieca. Grzanie góra dół.
-
Po tym czasie baba jest gotowa – możesz podać ją od razu lub wystudzić, schłodzić w lodówce. Pokroić w grube plastry i obsmażać przed podaniem. Podawać jako samodzielną przystawkę z dodatkiem kwaśnej śmietany lub grzybów, lub z sosem grzybowym lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki
-
pieczarki smażone 300g
-
grzyby namoczone 100g
-
cebula 100g
-
mąka 20g
-
wino białe półwytrawne 50g
-
bulion 100g
-
śmietanka 30 % 100g
-
Blanszowane brukselki, chipsy z jarmużu, chrupki z topinamburu
-
zioła
Przygotowanie
Pieczarki pokrojone na cząstki podsmaż na złoto, dodaj posikana cebule i grzyby podsyp mąka i podlej winem i bulionem. Na koniec daj śmietankę i dopraw do smaku.