Babka ziemniaczana z pieczarkami, volute grzybowe i zimowe warzywa

Babka ziemniaczana z pieczarkami, volute grzybowe i zimowe warzywa

Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięli udział zwyciężczynie miejsca III w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Natalia i Paulina z Sierakowic. 
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Babka ziemniaczana z pieczarkami Sos Velouté

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 600 g surowej pieczarki – 200g duxel ( pieczarki pokrojone w drobną kostkę i podsmażone
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek – 3 ząbki
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • Szczypta cukru
  • Bułka tarta i masło do wysmarowania formy
  • Ew. pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju i następnie podduś z duxel pieczarkowym. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę zetrzyj na grubych. 
  3. Połącz wybite jaja, starte ziemniaki, drobno tarty czosnek, przyprawy i podsmażone pieczarki. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  4. Tak przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  5. Piecz w 180°C ok 1.5 – 2 h do pięknego zrumienienia pośrodku pieca. Grzanie góra dół.
  6. Po tym czasie baba jest gotowa – możesz podać ją od razu lub wystudzić, schłodzić w lodówce. Pokroić w grube plastry i obsmażać przed podaniem. Podawać jako samodzielną przystawkę z dodatkiem kwaśnej śmietany lub grzybów, lub z sosem grzybowym lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Składniki

  • pieczarki smażone 300g
  • grzyby namoczone 100g
  • cebula 100g
  • mąka 20g
  • wino białe półwytrawne 50g
  • bulion 100g
  • śmietanka 30 % 100g
  • Blanszowane brukselki, chipsy z jarmużu, chrupki z topinamburu
  • zioła

Przygotowanie

Pieczarki pokrojone na cząstki podsmaż na złoto, dodaj posikana cebule i grzyby podsyp mąka i podlej winem i bulionem. Na koniec daj śmietankę i dopraw do smaku.

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności