Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięli udział zwyciężczynie miejsca III w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Natalia i Paulina z Sierakowic.
Proces przygotowania:
Babka ziemniaczana z pieczarkami
2 kg ziemniaków
2 jajka
2 cebula
2 łyżki oleju
600 g surowej pieczarki – 200g duxel ( pieczarki pokrojone w drobną kostkę i podsmażone
2 łyżki mąki
Sól
Pieprz
Czosnek – 3 ząbki
1 łyżeczka ziaren kminku
Szczypta cukru
Bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Ew. pęczek szczypiorku
Ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę zetrzyj na grubych.
Połącz wybite jaja, starte ziemniaki, drobno tarty czosnek, przyprawy i podsmażone pieczarki. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Tak przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piecz w 180 C ok 1.5 – 2 h do pięknego zrumienienia pośrodku pieca. Grzanie góra dół.
Po tym czasie baba jest gotowa – możesz podać ją od razu lub wystudzić, schłodzić w lodówce. Pokroić w grube plastry i obsmażać przed podaniem. Podawać jako samodzielną przystawkę z dodatkiem kwaśnej śmietany lub grzybów, lub z sosem grzybowym lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Sos Velouté
pieczarki smażone 300g
grzyby namoczone 100g
cebula 100g
mąka 20g
wino białe półwytrawne 50g
bulion 100g
śmietanka 30 % 100g
Blanszowane brukselki, chipsy z jarmużu, chrupki z topinamburu
zioła
Pieczarki pokrojone na cząstki podsmaż na złoto, dodaj posikana cebule i grzyby podsyp mąka i podlej winem i bulionem. Na koniec daj śmietankę i dopraw do smaku.
Smacznego!
Kliknij i obejrzyj film z warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego.