Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa

talerz

Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa

Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięli udział zwyciężczynie miejsca III w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Natalia i Paulina z Sierakowic. 

 

Proces przygotowania:

Babka ziemniaczana z pieczarkami

 

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 600 g surowej pieczarki – 200g duxel ( pieczarki pokrojone w drobną kostkę i podsmażone 

  • 2 łyżki mąki

  • Sól

  • Pieprz

  • Czosnek – 3 ząbki

  • 1 łyżeczka ziaren kminku

  • Szczypta cukru

  • Bułka tarta i masło do wysmarowania formy

  • Ew. pęczek szczypiorku

 

  1.  Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju i następnie podduś z duxel pieczarkowym. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę zetrzyj na grubych. 

  3. Połącz wybite jaja, starte ziemniaki, drobno tarty czosnek, przyprawy i podsmażone pieczarki. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

  4. Tak przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

  5. Piecz w 180 C ok 1.5 – 2 h do pięknego zrumienienia pośrodku pieca. Grzanie góra dół.

  6. Po tym czasie baba jest gotowa – możesz podać ją od razu lub wystudzić, schłodzić w lodówce. Pokroić w grube plastry i obsmażać przed podaniem. Podawać jako samodzielną przystawkę z dodatkiem kwaśnej śmietany lub grzybów, lub z sosem grzybowym lub z innymi ulubionymi dodatkami.

     

Sos Velouté

 

  • pieczarki smażone 300g

  • grzyby namoczone 100g

  • cebula 100g

  • mąka 20g

  • wino białe półwytrawne 50g

  • bulion 100g

  • śmietanka 30 % 100g

  • Blanszowane brukselki, chipsy z jarmużu, chrupki z topinamburu

  • zioła

Pieczarki pokrojone na cząstki podsmaż na złoto, dodaj posikana cebule i grzyby podsyp mąka i podlej winem i bulionem. Na koniec daj śmietankę i dopraw do smaku.

 

Smacznego! 

 

Kliknij i obejrzyj film z warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego.

Zobacz pozostałe przepisy

Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym