Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
-
30 dag kości wołowej
-
2 kacze udka
-
1 szyjka z indyka
-
800g Włoszczyzna (por, seler, marchew, pietruszka korzeń)
-
300 dag pieczarek brązowych
-
4 cebule
-
50g Świetna pietruszka
-
100g Suszone grzyby leśne
-
50ml Śmietanka 30%
-
5g Żelatyna
-
50g ciecierzycy w zalewie
-
Sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, czosnek granulowany
Przygotowanie
- Na początku umyłyśmy wszystkie składniki
- Następnie przeszłyśmy do obróbki wstępnej
- Wstawiłyśmy do pieczenia kości wołowe, szyjkę z indyka i cebule
- Po wyciągnięciu z pieca Szyjki i kości wołowej dałyśmy do garnka z wodą razem z włoszczyzną, 150g pieczarek, podsmażoną cebula, suszonymi grzybami i pietruszką. Tak powstał bulion który gotował się 4 godziny.
- Nacierane udko kaczki przyprawami i wstawiamy do pieczenia
- Kroimy 150g pieczarek w pół plastry i cebulę w drobną kostkę, podsmażamy razem na patelni
- 2 łyżeczki żelatyny namaczamy w wodzie żeby napęczniała
- Wyciągamy warzywa z ugotowanego bulionu
- Marchewkę z bulionu kroimy w drobną kostkę
- Upieczona kaczkę kroimy na drobne kawałki
- Olewamy 0,5l bulionu i dodajemy do żelatyny
- Do sylikonowej foremki dajemy łyżeczkę pokrojonej marchewki, łyżeczkę podsmażonej cebulki z pieczarkami oraz łyżeczkę pokrojonego udka z kurczaka
- Wyłożona formę zalewamy żelatyną z bulionem i wkładamy do lodówki aby się zestalało
- W między czasie robimy chrupki z ciecierzycy, piekąc ciecierzycę z przyprawami w piekarniku
- Zestaloną galaretkę wykładamy na głęboki talerz
- Do głębokiego talerza wlewamy bulion
- Na koniec dekorujemy śmietanką 30% i chrupkami z ciecierzycy