Consommé pieczarkowe

Consommé pieczarkowe

Danie przygotowane przez Amelię i Zuzannę, uczennice Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie, na III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.  
Autor Amelia Półrolniczak i Zuzanna Markiewicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 30 dag kości wołowej  
  • 2 kacze udka  
  • 1 szyjka z indyka  
  • 800g Włoszczyzna (por, seler, marchew, pietruszka korzeń) 
  • 300 dag pieczarek brązowych  
  • 4 cebule  
  • 50g Świetna pietruszka  
  • 100g Suszone grzyby leśne  
  • 50ml Śmietanka 30% 
  • 5g Żelatyna  
  • 50g ciecierzycy w zalewie
  • Sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, czosnek granulowany

     

Przygotowanie

  1. Na początku umyłyśmy wszystkie składniki  
  2. Następnie przeszłyśmy do obróbki wstępnej  
  3. Wstawiłyśmy do pieczenia kości wołowe, szyjkę z indyka i cebule 
  4. Po wyciągnięciu z pieca Szyjki i kości wołowej dałyśmy do garnka z wodą   razem z włoszczyzną, 150g pieczarek, podsmażoną cebula, suszonymi grzybami i pietruszką. Tak powstał bulion który gotował się 4 godziny. 
  5. Nacierane udko kaczki przyprawami i wstawiamy do pieczenia  
  6. Kroimy 150g pieczarek w pół plastry i cebulę w drobną kostkę, podsmażamy razem na patelni 
  7. 2 łyżeczki żelatyny namaczamy w wodzie żeby napęczniała 
  8. Wyciągamy warzywa z ugotowanego bulionu  
  9. Marchewkę z bulionu kroimy w drobną kostkę  
  10.  Upieczona kaczkę kroimy na drobne kawałki  
  11.  Olewamy 0,5l bulionu i dodajemy do żelatyny  
  12.  Do sylikonowej foremki dajemy łyżeczkę pokrojonej marchewki, łyżeczkę podsmażonej cebulki z pieczarkami oraz łyżeczkę pokrojonego udka z kurczaka  
  13.  Wyłożona formę zalewamy żelatyną z bulionem i wkładamy do lodówki aby się zestalało  
  14.  W między czasie robimy chrupki z ciecierzycy, piekąc ciecierzycę z przyprawami w piekarniku  
  15.  Zestaloną galaretkę wykładamy na głęboki talerz  
  16.  Do głębokiego talerza wlewamy bulion 
  17.  Na koniec dekorujemy śmietanką 30% i chrupkami z ciecierzycy
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności