Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- ok. 2 szklani ugotowanej kaszy gryczanej
- 0,5 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 50 g utartego sera żółtego na drobnych oczkach
Przygotowanie
- Pieczarki oczyścić i pokroić – nie za drobno i nie za grubo.
- Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto.
- Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu.
- Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku.
- Odstawiamy by przestygło. Kolejno dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, starty żółty ser i doprawiamy tymiankiem.
- Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku.
- Gotowy farsz odstawiamy. Gotowe.