Faszerowana pieczarka portobello z purée z selera oraz „salsą” z marynowanych warzyw i chipsem z pietruszki

Faszerowana pieczarka portobello z purée z selera oraz „salsą” z marynowanych warzyw i chipsem z pietruszki

Danie przygotowane przez Marię i Huberta, uczniów Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku Technikum nr 4 w Ełku, na III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.  
Autor Maria Solińska i Hubert Hyzopski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Pieczarki portobello faszerowane serami i warzywami Purée z selera „Salsa” z marynowanych warzyw Chips z pietruszki

Składniki

  • 4 szt. pieczarki portobello 
  • 20 g sera cheddar
  • 20 g mozzarelli 
  • 75 g pomidorków koktajlowych
  • 60 g cukinii
  • 50 g selera naciowego
  • 25 ml oliwa 
  • sól i pieprz do smaku 

     

Przygotowanie

  1. Pieczarki portobello umyć, osuszyć i usunąć trzony. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
  2. Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Cukinię pokroić w półplastry a seler naciowy w plastry. Sery cheddar i mozzarella zetrzeć na tarce, natkę pietruszki i trzony pieczarek posiekać.
  3. Do środka pieczarki włożyć warzywa i całość posypać obficie startą mozzarellą i serem cheddar.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 15 minut.

 

Składniki

  • 300 g selera
  • 250 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 15 g masła
  • 15 g białej czekolady
  • szczypta kawy mielonej
  • sól i pieprz do smaku

     

Przygotowanie

  1. Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w mleku do miękkości.
  2. Odcedzony seler włożyć do pojemnika blendera, dodać masło, śmietankę, posiekaną czekoladę, szczyptę świeżo zmielonej kawy i  zmiksować na puszystą masę.
  3. Doprawić solą i pieprzem

     

Składniki

  • 75 g pieczarek marynowanych
  • 50 g papryki marynowanej
  • 50 g ogórków konserwowych
  • 1 szalotka
  • świeża kolendra
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

  1. Pieczarki, paprykę i ogórki wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić w drobną kostkę.
  2. Szalotkę pokroić w kostkę, świeżą kolendrę posiekać.
  3. Całość wymieszać z oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

 

Składniki

  • 1 – 2 łyżki pudru z suszonych pieczarek brązowych
  • 1 pietruszka 
  • olej

     

Przygotowanie

  1. Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na blaszce i suszyć w piecu w temp. 50 °C. Wysuszone pieczarki zblendować na puder.
  2. Korzeń pietruszki umyć i obrać. Pokroić w cienkie długie wstążki.
  3. Wkładać porcjami na rozgrzany tłuszcz na kilka chwil, gdy zaczynają się złocić wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku.
  4. Posypać wcześniej przygotowanym pudrem z pieczarek.

 

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności