Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Autorkami przepisu są uczestniczki II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Iga i Kasia są uczennicami Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie.
Proces przygotowania
Gofr pieczarkowy
Składniki:
Przygotowanie:
Umyte pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie przesmażyć je na maśle do odparowania wody. Mąkę przesiać, następnie ubić białko, dodać żółto. mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieczarki. Wszystko wymieszać na jednolita masę. Na natłuszczonej gofrownicy smażyć gofry na złocisty kolor.
Marynowana cebula
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na patelni dodać cebulę pokrojoną w kostke i zeszklić. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem i posiekać. Przesmażoną cebulę, pokrzywę połączyć z serkiem. Doprawić do smaku solą I pieprzem.
Glazurowana pieczarka
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelnię wlać olej, ocet, miód, tymianek i chilli. Wymieszać wszystkie składniki, dodać pieczarkę. Gdy pieczarka zmięknie dodać pokrojoną natkę i chwilę trzymać na patelni.
Karmelizowana wiśnia
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni doprowadzić do skarmelizowania się cukru, dodać wiśnie, mieszać do połączenia się. Do dekoracji posypać zmieloną suszoną pieczarką.
Smacznego!
Obejrzyj film Igi i Kasi! Zobacz jak wyglądał cały proces przygotowania tego dania :)