Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową

Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową

Autorkami przepisu są uczestniczki II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Iga i Kasia są uczennicami Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie.  
Autor Iga Kwec i Katarzyna Pietryka
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Gofr pieczarkowy Marynowana cebula Pasta cebulowa Glazurowana pieczarka Karmelizowana wiśnia

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 250g pieczarki
  • 1/8 kostki masła 
  • 1/5 szklanki oleju

Przygotowanie

  1. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie przesmażyć je na maśle do odparowania wody.
  2. Mąkę przesiać, następnie ubić białko, dodać żółto. mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieczarki.
  3. Wszystko wymieszać na jednolita masę. Na natłuszczonej gofrownicy smażyć gofry na złocisty kolor.

Składniki

  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • Duża szczypta soli, cukru, pieprzu, chilli

Przygotowanie

  1. Obraną cebule pokroić w krążki, następnie wymieszać wszytkie mokre składniki z przyprawami oraz czosnkiem.
  2. Cebulę zalać marynatą, wymieszać, pozostawić do zamarynowania ok 40 min.

Składniki

  • 200g serka mój ulubiony
  • 1 duża cebula
  • 1/8 kostki masła
  • Gałązke pokrzywy
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić na patelni dodać cebulę pokrojoną w kostke i zeszklić.
  2. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem i posiekać.
  3. Przesmażoną cebulę, pokrzywę połączyć z serkiem.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki

  • 1/6 szklanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki chilli
  • 100g pieczarek 
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlać  olej, ocet, miód, tymianek i chilli.
  2. Wymieszać wszystkie składniki,  dodać pieczarkę. Gdy pieczarka zmięknie dodać pokrojoną natkę i chwilę trzymać na patelni.

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 50g wiśni

Przygotowanie

  1. Na patelni doprowadzić do skarmelizowania się cukru, dodać wiśnie, mieszać do połączenia się. 
  2. Do dekoracji posypać zmieloną suszoną pieczarką.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności