Wybierz przepis
Gofr pieczarkowy
Marynowana cebula
Pasta cebulowa
Glazurowana pieczarka
Karmelizowana wiśnia
Składniki
-
1 jajko
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka mleka
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka soli
-
250g pieczarki
-
1/8 kostki masła
-
1/5 szklanki oleju
Przygotowanie
- Umyte pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie przesmażyć je na maśle do odparowania wody.
- Mąkę przesiać, następnie ubić białko, dodać żółto. mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieczarki.
- Wszystko wymieszać na jednolita masę. Na natłuszczonej gofrownicy smażyć gofry na złocisty kolor.
Składniki
-
1 cebula czerwona
-
1 łyżka octu
-
1,5 łyżki octu balsamicznego
-
1/3 szklanki wody
-
1 ząbek czosnku
-
Duża szczypta soli, cukru, pieprzu, chilli
Przygotowanie
- Obraną cebule pokroić w krążki, następnie wymieszać wszytkie mokre składniki z przyprawami oraz czosnkiem.
- Cebulę zalać marynatą, wymieszać, pozostawić do zamarynowania ok 40 min.
Składniki
-
200g serka mój ulubiony
-
1 duża cebula
-
1/8 kostki masła
-
Gałązke pokrzywy
-
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
- Masło rozpuścić na patelni dodać cebulę pokrojoną w kostke i zeszklić.
- Pokrzywę sparzyć wrzątkiem i posiekać.
- Przesmażoną cebulę, pokrzywę połączyć z serkiem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki
-
1/6 szklanki oleju
-
2 łyżki octu
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżeczka tymianku
-
2 łyżeczki chilli
-
100g pieczarek
-
Natka pietruszki
Przygotowanie
- Na patelnię wlać olej, ocet, miód, tymianek i chilli.
- Wymieszać wszystkie składniki, dodać pieczarkę. Gdy pieczarka zmięknie dodać pokrojoną natkę i chwilę trzymać na patelni.
Składniki
-
2 łyżki cukru
-
50g wiśni
Przygotowanie
- Na patelni doprowadzić do skarmelizowania się cukru, dodać wiśnie, mieszać do połączenia się.
- Do dekoracji posypać zmieloną suszoną pieczarką.