Kluski śląskie na wytrawnym pieczarkowym sosie

Kluski śląskie na wytrawnym pieczarkowym sosie

Danie przygotowane przez Aleksandrę i Tymoteusza, uczniów Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie w Sosnowcu, na III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.  
Autor Aleksandra Szczurek i Tymoteusz Zając
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Kluski śląskie Sos pieczarkowy Dodatkowo

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • Mąka ziemniaczana ok 200g
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli

     

Przygotowanie

  1. Ugotowane, obrane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i krótko wyrobić. Z masy uformować kluski.
  2. Kluski gotować partiami w osolonym wrzątku 2 minuty.

 

Składniki

  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 25g pieczarek suszonych
  • 100g pieczarek świeżych
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 gałązka tymianku
  • 100g śmietanki 36%
  • Sól, pieprz
  • 30g  masło
  • 50g whisky

 

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać czystą wodą i odstawić do namoczenia. Namoczone pieczarki drobno pokroić.
  2. Świeże pieczarki pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby, zalać alkoholem. Odparować.
  4. Do sosu dodać ogórka pokrojonego w kostkę, musztardę.
  5. Wlać wodę z moczenia pieczarek oraz śmietankę.
  6. Zagotować, doprawić. 
 
 
 

 

Składniki

Puder pieczarkowy
  • 5g zmielone suszone pieczarki,
  • Palone masło
Do dekoracji
  • Listki tymianku,
  • Pieczarka brunatna świeża

 

 

Przygotowanie

  1. Wydawać kluski na sosie, udekorować listkami tymianku oraz plasterkami świeżych pieczarek.
  2. Posypać pudrem z pieczarek.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności