Wybierz przepis
Kluski śląskie
Sos pieczarkowy
Dodatkowo
Składniki
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
Mąka ziemniaczana ok 200g
-
1 jajko
-
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
- Ugotowane, obrane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i krótko wyrobić. Z masy uformować kluski.
- Kluski gotować partiami w osolonym wrzątku 2 minuty.
Składniki
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 25g pieczarek suszonych
- 100g pieczarek świeżych
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 gałązka tymianku
- 100g śmietanki 36%
- Sól, pieprz
- 30g masło
- 50g whisky
Przygotowanie
- Grzyby zalać czystą wodą i odstawić do namoczenia. Namoczone pieczarki drobno pokroić.
- Świeże pieczarki pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby, zalać alkoholem. Odparować.
- Do sosu dodać ogórka pokrojonego w kostkę, musztardę.
- Wlać wodę z moczenia pieczarek oraz śmietankę.
- Zagotować, doprawić.
Składniki
Puder pieczarkowy
- 5g zmielone suszone pieczarki,
- Palone masło
Do dekoracji
- Listki tymianku,
- Pieczarka brunatna świeża
Przygotowanie
- Wydawać kluski na sosie, udekorować listkami tymianku oraz plasterkami świeżych pieczarek.
- Posypać pudrem z pieczarek.