Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por – biała część
- 1 seler
- Tłuszcz do smażenia
- 1 śmietana słodka
- 4 żółtka
- 6 szkl rosołu z warzyw I mięsa
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę I drobno pokrojone pieczarki.
- Do przygotowanego rosołu wrzucić marchew, pietruszkę , por I seler oraz przyprawy.
- Tak przygotowany rosół gotować około 20 min.
- Następnie dodać do niego cebulę I pieczarki.
- Całość zmiksować I zaciągnąć śmietaną z żółtkami (już nie gotować)
- Krem podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.