Wybierz przepis
Farsz
ciasto naleśnikowe
Danie główne
Składniki
- średnia główka świeżej słodkiej kapusty
- 0,5 kg pieczarek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- łyżeczka cząbru
Przygotowanie
- Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb.
- Przekrawamy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do jej - prawie że miękkości.
- Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy.
- Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano obraną i drobno posiekaną cebulkę.
- Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i chwilkę razem przesmażamy.
- Dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę i wszystko razem smażymy - mieszając by się nie przypaliła.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cząbrem.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody gazowanej
- 1 duże jajko lub 2 małe
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ok. 3 szklanki mąki
Przygotowanie
- Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe, przypominające konsystencję śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej.
- Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.
Składniki
Panierka
- 2 jajka
- bułka tarta
Dodatkowo – do smażenia
- olej rzepakowy
- 2 łyżki smalcu
Przygotowanie
- Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy go po całym naleśniku równomiernie.
- Boki składamy do środka i dokładnie zwijamy w rulon.
- Następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku, kolejno w bułce tartej i na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu, podsmażamy na rumiano.