Składniki na 4 porcje:
Farsz
Kapustę drobno szatkujemy. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kiedy tłuszcz jest gorący dodajemy pieczarki, szczyptę soli i czekamy bez mieszania, aż pieczarki uzyskają złotą barwę. Po tym czasie mieszamy je i dosmażamy z drugiej strony. Następnie dodajemy kapustę, liść i ziele, ponownie delikatnie solimy, dodajemy masło i dusimy, aż kapusta trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
W dalszej kolejności dodajemy wino, odparowujemy, a następnie bulion i gotujemy, aż kapusta będzie miękka, a płyn prawie w całości odparuje. Całość doprawiamy pieprzem i ew. solą (z nią warto uważać bo wygotowany bulion sam jest ciut słony). Tak powstały farsz studzimy.
Kulebiak
Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim kilka łyżek farszu – dokładnie wielkości fileta. Na to układamy rybę i ponownie farsz. Całość zawijamy w ciasto francuskie i szczelnie zaklejamy. Czynność powtarzamy czterokrotnie. Tak powstałe paczuszki smarujemy za pomocą pędzla rozbełtanym jajkiem i zapiekamy w piecu rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 - 40 min do uzyskania pięknej złocistej barwy.Kulebiaka podajemy z lekką sałatką i sosem jogurtowo majonezowym.