Zamknij
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku – to pomysł na pyszne, proste i bezmięsne danie obiadowe. Dodatek pieczarek i aromatycznego koperku świetnie podkreślają smak tej lekkiej potrawy.
Składniki:
500 g makaronu łazankowego ( może też być makaron kokardki czy świderki ) 0,5 kg pieczarek 1 główka świeżej młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju szczypta cząbru
Przygotowanie:
Kapustę kroimy na 4 części i wykrawamy głąb. Gotujemy do miękkości i odstawiamy by przestygła. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na oleju na rumiano. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Ostygniętą kapustę odsączamy z nadmiaru wody ściskając ją w dłoniach, siekamy, następnie wrzucamy do zrumienionej cebulki, dodajemy pieczarki, posiekany koperek i całość dokładnie mieszamy - podsmażamy razem. Po 10 – 15 min. podsmażania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i dokładnie mieszamy. W garnku nastawiamy wodę a gdy zacznie wrzeć to wsypujemy łyżkę soli i dajemy makaron – który gotujemy al’dente a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Do makaronu przekładamy kapustę z dodatkami i dokładnie wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10 – 15 min. sprawdzamy smak czy nie potrzeba jeszcze doprawić. Gotowe, a najlepiej smakuje na drugi dzień odsmażane na patelni.