Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Naleśniki lubimy pod każdą postacią. Dziś z pieczarkami i serem żółtym. Pomysł na szybki
i prosty obiad :)
Składniki:
50 g masła
600 g mleka
250 g mąki pszennej
4 jajka
600 g pieczarek
1 średnia cebula
200 g sera żółtego
oliwa
sól
pieprz
Ciasto na naleśniki (10 szt.)
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Dodajemy mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli, całość miksujemy. Ciasto
powinno mieć konsystencję płynnej śmietany. Jeżeli okaże się zbyt gęste, dodajemy więcej mleka.
Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut.
Na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy i rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Chochlą
odmierzamy porcję na naleśnika. Równomiernie wylewamy na patelnię, tak by masa pokryła całą jej
powierzchnię. Kiedy ciasto z wierzu się zetnie naleśnika odwracamy na drugą stronę. W ten sposób
smażymy wszystkie naleśniki. Naleśniki powinny być cienkie.
Farsz pieczarkowy:
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę, mniejsze w talarki. Nagrzewamy patelnię i
wlewamy oliwę. Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone
pieczarki. Dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.Pieczarki smażymy bez przykrycia, do
momentu aż grzyby zmienią kolor na lekko brązowy a nadmiar płynu odparuje. Gotowy farsz
przekładamy do innego naczynia, studzimy.
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zawijanie naleśników:
Środek każdego naleśnika posypujemy startym serem i kładziemy około dwie/trzy łyżki farszu, zawijamy
w rulonik. Takie naleśniki są już gotowe do zjedzenia.
Smacznego :)