Pieczarka po azjatycku z kąskami schabowymi podane z makaronem ryżowym

Pieczarka po azjatycku z kąskami schabowymi podane z makaronem ryżowym

Danie przygotowane przez Oliwię i Zofię, uczennice Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu, na III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.  Pieczarka nie jest doceniana na polskim  stole, ale mamy nadzieje, że nasza potrawa, która jest łatwa w przygotowaniu przekona młodych ludzi do ...
Autor Zofia Stempniewicz i Oliwia Sochacka
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne Dodatkowo

Składniki

 

  • 400 g schabu bez kości
  • 400 g pieczarek (w całości)
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 150 g groszku mrożonego
  • 2 marchewki
  • 40 ml oleju
  • 300 ml sosu sojowego
  • 30 g miodu
  • 400 g makaronu ryżowego
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w cienkie paski zamarynować sosem sojowym.
  2. Cebule pokroić w piórka, czosnek w cienkie paski i podsmażyć na złocisty kolor.
  3. Paprykę pokroić w cienkie paski i dodać do cebuli następnie dodajemy połowę pieczarki oraz marchew pokrojoną w julienne, na koniec dodajmy groszek .
  4. Następnie podsmażamy mięso , które dodajmy później do warzyw.
  5. Drugą polowe pieczarek podajemy w glazur z bazie sosu sojowego i miodu wszystkie składnikiłączymy na jednej patelni i podsmażamy.

 

 

Składniki

  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Ugotowany makaron układamy w naczyniu i podajemy dodatkiem warzyw, pieczarek i mięso. 
  2. Na koniec dekorujemy  natką pietruszki.

 

Pieczarka nie jest doceniana na polskim  stole, ale mamy nadzieje, że nasza potrawa, która jest łatwa w przygotowaniu przekona młodych ludzi do jej jedzenia.

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności