Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
-
pieczarki polskie brązowe 6 sztuk
-
kapary 100 g
-
parmigiano reggiano ok. 100 g
-
2 gałązki pietruszki
-
oliwa z oliwek (do polania)
-
pieprz świeżo zmielony
-
sól (do smaku)
-
filet z łososia
-
cytryna
-
1 szalotka
-
rukola
-
pestki słonecznika prażone
-
1-2 ząbki czosnku
(ilość na 2 porcje)
Przygotowanie
-
Łososia przetnij na pół. Posyp pieprzem i solą. Polej oliwą i sokiem z cytryny. Połóż na nim gałązkę pietruszki i 3 plastry cytryny
-
Całość zawiń w folie aluminiową, piec w 200 °C przez 20min.
-
Oczyść pieczarki, nóżki pokrój w drobną kosteczkę, razem z połową szalotki i podsmaż. Dodaj starty ser, pieprz i kapary (jeśli są a duże posiekaj).
-
Nadziej farszem pieczarki, posyp serem, polej oliwą i upiecz w piekarniku w 180 °C ok 20 min.
-
Rukole zblenduj razem ze słonecznikiem, oliwą i czosnkiemi przyprawami.
-
Na talerz wyłóż pesto i rukola pozostałą z pesto wyłóż pieczarki i łososia.