Pieczarki Portobello z mozzarellą i pomidorami

Pieczarki Portobello z mozzarellą i pomidorami

Czy wiesz, że smakowite dania ze świeżych pieczarek można przygotować na wiele różnych sposobów? Oto jedna z ciekawych propozycji, która podpowie Ci, jak wydobyć pełnię smaku i wartości odżywczych z tego pysznego składnika!
Autor “Smaki pieczaki” Bogucki Wydawnictwo Naukowe, ISBN 978-83-7986-075-3
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 3 pieczarki portobello
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 10 dag mozzarelli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta suszonego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sparz pomidory, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i wymieszaj z pokruszoną mozzarellą.
  2. Dodaj pół łyżeczki oliwy, rozmaryn, sól, pieprz i rozgnieciony czosnek - wymieszaj wszystko razem.
  3. Umyj pieczarki, odetnij trzony i delikatnie usuń blaszki.
  4. Zmieszaj pół łyżeczki oliwy, sos sojowy i sok z cytryny. Posmaruj pieczarki tą mieszanką.
  5. Grilluj pieczarki przez około 5 minut z każdej strony, nałóż farsz pomidorowo-serowy.
  6. Grilluj jeszcze kilka minut, aż mozzarella się rozpuści. Posyp natką pietruszki.
 
Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs z grilla. Idealne na letnie wieczory! 🌞🍽️

 

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności