Wybierz przepis
Pieczarki w sosie z białego wina
Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowym
Puree z zielonego groszku z miętą
Szyszka z batatów
Tiul jadalny
Składniki
-
200 g Pieczarki - biała i portobello
-
Szczypior mini
-
Gałązka rozmarynu
-
Pieprz Sól
-
Cebula biała
-
30 ml Śmietanka 30%
-
50 ml Wino białe wytrawne
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni skrapiamy trochę olejem i smażymy do momentu aż złapie trochę glazurę.
- Dajemy pieczarki pokrojone w różne kształty następnie czekamy aż się trochę przesmażyć dodajemy, trochę wina a następnie czekamy do odparowania
- Pod koniec smażenia dodajemy masło i łyżkę śmietanki
- Na koniec dajemy gałązkę rozmarynu i doprawiamy do smaku
Pieczarki białe i portobello wniosły do naszego dania różnorodność smaku i tekstury. Pieczarki białe, delikatniejsze i subtelne, wzbogaciły sos o lekkie, ziemiste nuty, które dobrze komponowały się z winem. Portobello, o intensywniejszym, głębszym smaku i mięsistej konsystencji, nadały potrawie większej wyrazistości i ciężaru, tworząc harmonijną całość z białym winem. Dzięki różnym gatunkom pieczarek, danie zyskało złożoność, a każdy kęs był pełen smaku.
Składniki
-
200 g polędwiczki wieprzowej
-
100 g pierś z kurczaka
-
20 ml Śmietanka 30 %
-
Oliwa z papryki
-
Rozmaryn
-
Czosnek
-
25g Masło
-
sól, pieprz
Przygotowanie
-
Polędwiczka oczyścić, doprawić solą i pieprzem, oliwa paprykowa , rozmarynem i czosnkiem.
-
Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, zaciskając dwa końce, by utworzyć coś na kształt cukierka, odstawić do lodówki.
-
W międzyczasie oczyścić pierś z kurczaka, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić i zblendować ze śmietanka 30%
-
Gładka masę rozprowadzić za pomocą szpatułki, a na środek nałożyć na środek polędwiczkę i zwinąć w podobny sposób jak wcześniej.
-
Wstawić do pieca nagrzanego do 100°C na funkcję parowania, z pomocą nam przyjdzie sonda.
-
Po osiągnięciu temperatury 56 stopni wycigamy z pieca mięso i przesmażamy na rozgrzanym oleju paprykowym z masłem, na koniec dzielimy na porcje.
Składniki
-
100 g groszku mrożonego
-
30 ml Śmietanka 30%
-
sól, pieprz
-
mięta
Przygotowanie
- Do wrzącej osolonej wody wrzucić groszek.
- Gotować do miękkości, odcedzić, dodać mięte, zblendować i w razie potrzeby przetrzeć przez sito.
- Dodać masło, jeśli puree będzie za gęste, należy dolać ciepłej śmietanki.
Składniki
- 100 g batatów
- Sól
- Pieprz
- ½ Jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g bułki tartej
- Olej rzepakowy ( do smażenia )
Przygotowanie
- Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną i czystą batata
- Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować do miękkości
- Odcedzić, rozgnieść, uformować kulki w wielkości 2 cm
- Panierować mąka, jajko, bułka tarta
- Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju
Składniki
- 10 g mąki pszennej
- 40 g oleju
- 90 g wody
Przygotowanie
- Zmieszać wszystkie składniki, wylać na suchą rozgrzana patelnię, zdjąć delikatnie