Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym

Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym

Autorkami przepisu są uczestniczki II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Kornelia i Paulina są uczennicami Zespołu Szkół Zawodowych nr. 1 im. Marii Skłodowskiej - Curie w Brzegu.    
Autor Kornelia Chudoba i Paulina Kliza
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • Czosnek - 1 ząbek
  • Masło - 35 g + 5 do pomarowania kokilek
  • Pieczarki- 150g
  • Sherry - 10ml
  • Mleko- 200 ml
  • Śmietana 30% - 80 ml
  • Jaja - 2 sztuki
  • Parmezan -  140 g
  • Bazylia -5 g do sosu + 2 g do pieczarek
  • slonecznik- 20 g
  • olej - 2 łyzki
  • oliwa o smaku bazyliowym - lyzeczka
  • Sól, pieprz, rozmaryn, cytryna - do smaku
  • Boczniaki, śliwki, papryka - do ozdoby

Przygotowanie

  1.  Drobno posiekaną szalotkę i czosnek usmażyć na maśle do zeszklenia. Dodać posiekane pieczarki, skropić sokiem z cytryny i smażyć przez kilka minut. Wrzucić bazylię, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze ok. 10 minut. Wlać sherry i poczekać, aż odparuje. Odstawić do wystudzenia.
  2. Jaja wymieszać z mlekiem i śmietaną, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Dodac pieczarki oraz 80g parmezanu. Posmarować kokilki masłem, wlać masę i obficie posypać serem.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180oC i piec ok. 40 minut. Po wyjęciu skarmelizować ser za pomocą palnika.
  4. Bazylię wypłukać i osuszyć, zmiksować z olejem, oliwą oraz uprażonym słonecznikiem. Skonfitować boczniaki, pokroić śliwke oraz paprykę.
  5. Udekorować danie. SMACZNEGO!
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności