Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Autorkami przepisu są uczestniczki II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Kornelia i Paulina są uczennicami Zespołu Szkół Zawodowych nr. 1 im. Marii Skłodowskiej - Curie w Brzegu.
Proces przygotowania
składniki:
- Czosnek - 1 ząbek
- Masło - 35 g + 5 do pomarowania kokilek
- Pieczarki- 150g
- Sherry - 10ml
- Mleko- 200 ml
- Śmietana 30% - 80 ml
- Jaja - 2 sztuki
- Parmezan - 140 g
- Bazylia -5 g do sosu + 2 g do pieczarek
- slonecznik- 20 g
- olej - 2 łyzki
- oliwa o smaku bazyliowym - lyzeczka
- Sól, pieprz, rozmaryn, cytryna - do smaku
- Boczniaki, śliwki, papryka - do ozdoby
przygotowanie:
- Drobno posiekaną szalotkę i czosnek usmażyć na maśle do zeszklenia. Dodać posiekane pieczarki, skropić sokiem z cytryny i smażyć przez kilka minut. Wrzucić bazylię, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze ok. 10 minut. Wlać sherry i poczekać, aż odparuje. Odstawić do wystudzenia.
- Jaja wymieszać z mlekiem i śmietaną, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Dodac pieczarki oraz 80g parmezanu. Posmarować kokilki masłem, wlać masę i obficie posypać serem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180oC i piec ok. 40 minut. Po wyjęciu skarmelizować ser za pomocą palnika.
- Bazylię wypłukać i osuszyć, zmiksować z olejem, oliwą oraz uprażonym słonecznikiem. Skonfitować boczniaki, pokroić śliwke oraz paprykę.
- Udekorować danie. SMACZNEGO!
Obejrzyj film Kornelii i Pauliny! Zobacz jak wyglądał cały proces przygotowania tego dania :)