Pieczarkowy krupnik. To pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałości rosołu z niedzielnego obiadu i przerobienie go na sytą i pyszną zupę jaką jest krupnik, a tą wersję wzbogaciłam o pieczarki dzięki czemu krupnik zyskał nowy smak.
Składniki:
1 duża marchewka
1-2 ząbki czosnku
2-3 średniej wielkości ziemniaki
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanego lubczyku
8-10 sztuk pieczarek
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw czubryca zielona
2 l rosołu
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
4 łyżki kaszy pęczak
posiekany koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki obieramy i myjemy. Marchewkę pokroić w plasterki lub jak kto woli a ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, dodajemy liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczyptę soli. Gotujemy do miękkości warzyw pod przykryciem na średnim ogniu. Do garnka z ugotowanymi warzywami wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, pokrojony drobniutko czosnek i wsypujemy także kaszę. Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza będzie miękka. Gdy kasza już zmiękła to doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czubrycą i lubczykiem. Nakładamy na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.