Pieczarkowy krupnik

Pieczarkowy krupnik

To pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałości rosołu z niedzielnego obiadu i przerobienie go na sytą i pyszną zupę jaką jest krupnik, a tą wersję wzbogaciłam o pieczarki dzięki czemu krupnik zyskał nowy smak. 
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 1 duża marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanego lubczyku
  • 8-10 sztuk pieczarek
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw czubryca zielona
  • 2 l rosołu
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki kaszy pęczak
  • posiekany koperek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Marchewkę i ziemniaki obieramy i myjemy.
  2. Marchewkę pokroić w plasterki lub jak kto woli a ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
  3. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, dodajemy liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczyptę soli.
  4. Gotujemy do miękkości warzyw pod przykryciem na średnim ogniu. Do garnka z ugotowanymi warzywami wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, pokrojony drobniutko czosnek i wsypujemy także kaszę.
  5. Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza będzie miękka.
  6. Gdy kasza już zmiękła to doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czubrycą i lubczykiem.
  7. Nakładamy na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem. 

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności