Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 1 duża marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanego lubczyku
- 8-10 sztuk pieczarek
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw czubryca zielona
- 2 l rosołu
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki kaszy pęczak
- posiekany koperek do dekoracji
Przygotowanie
- Marchewkę i ziemniaki obieramy i myjemy.
- Marchewkę pokroić w plasterki lub jak kto woli a ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
- Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, dodajemy liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczyptę soli.
- Gotujemy do miękkości warzyw pod przykryciem na średnim ogniu. Do garnka z ugotowanymi warzywami wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, pokrojony drobniutko czosnek i wsypujemy także kaszę.
- Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza będzie miękka.
- Gdy kasza już zmiękła to doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czubrycą i lubczykiem.
- Nakładamy na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.