Wybierz przepis
Chlebek Pita
Pieczarki faszerowane
Sos jogurtowo-miętowy
Dodatki do pity
Składniki
-
130 g mąki pszennej typ 450
-
5 g świeżych drożdży
-
70 ml ciepłej wody
-
5 ml oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Do miski przesiać mąkę i wlać ciepłą wodę.
- Wkruszyć świeże drożdże, następnie dodać oliwę i sól.
- Składniki wymieszać i wyrabiać do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta.
- Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrastania na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 2 kawałki. Każdy z nich uformować na kształt kuli i rozwałkować na placek o średnicy ok. 16 cm.
- Ponownie przykryć ściereczką na około 30 min.
- Placki piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, około 2 minuty z każdej strony
Składniki
-
100 g pieczarek
-
50 g czerwonej papryki
-
20 g czerwonej cebuli
-
50 g sera burrata
-
10 g orzechów włoskich
-
Oliwa z oliwek (do skropienia)
-
Świeże zioła: oregano, bazylia
-
Przyprawy: Sól, pieprz
Przygotowanie
- Warzywa i pieczarki umyć.
- Z pieczarek wyciąć trzonki, które następnie należy drobno posiekać.
- Cebulę i paprykę drobno pokroić.
- Pokrojone warzywa i ogonki pieczarek przesmażyć na patelni.
- Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Do wystudzonego farszu dodać część sera burrata i posiekane orzechy.
- Całość wymieszać.
- Pieczarki doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą z oliwek.
- Faszerować przygotowanym wcześniej nadzieniem, na wierzchu posypać pozostałym serem.
- Pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 15 min.
Składniki
- 100 g naturalnego jogurtu greckiego
- Świeże zioła: mięta, bazylia
- 5 g czosnku
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- Jogurt przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekaną miętę, bazylię, czosnek.
- Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Całość wymieszać.
Składniki
-
50 g pomidora
-
50 g ogórka zielonego
-
Kilka liści rukoli
-
20 g czerwonej cebuli
Przygotowanie
- Chlebki pita przekroić na pół i naciąć kieszenie.
- Do środka placka włożyć upieczone, faszerowane pieczarki, pokrojone warzywa oraz sos.