Pita z faszerowanymi pieczarkami, warzywami oraz sosem jogurtowo-miętowym

Pita z faszerowanymi pieczarkami, warzywami oraz sosem jogurtowo-miętowym

Danie przygotowane przez Amelię i Katarzynę, uczennice Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich, na III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.  
Autor Amelia Rybarska i Katarzyna Pysera
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Chlebek Pita Pieczarki faszerowane Sos jogurtowo-miętowy Dodatki do pity

Składniki

  • 130 g mąki pszennej typ 450
  • 5 g świeżych drożdży
  • 70 ml ciepłej wody
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli 

     

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę i wlać ciepłą wodę.
  2. Wkruszyć świeże drożdże, następnie dodać oliwę i sól.
  3. Składniki wymieszać i wyrabiać do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta.
  4. Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrastania na około godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 2 kawałki. Każdy z nich uformować na kształt kuli i rozwałkować na placek o średnicy ok. 16 cm.
  6. Ponownie przykryć ściereczką na około 30 min.
  7. Placki piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, około 2 minuty z każdej strony

Składniki

  • 100 g pieczarek
  • 50 g czerwonej papryki
  • 20 g czerwonej cebuli
  • 50 g  sera burrata
  • 10 g orzechów włoskich
  • Oliwa z oliwek (do skropienia)
  • Świeże zioła: oregano, bazylia
  • Przyprawy: Sól, pieprz

     

Przygotowanie

  1. Warzywa i pieczarki umyć.
  2. Z pieczarek wyciąć trzonki, które następnie należy drobno posiekać.
  3. Cebulę i paprykę drobno pokroić.
  4. Pokrojone warzywa i ogonki pieczarek przesmażyć na patelni.
  5. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  6. Do wystudzonego farszu dodać część sera  burrata i posiekane orzechy.
  7. Całość wymieszać.
  8. Pieczarki doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą z oliwek.
  9. Faszerować przygotowanym wcześniej nadzieniem, na wierzchu posypać pozostałym serem.
  10. Pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia.
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 15 min.

Składniki

  • 100 g naturalnego jogurtu greckiego
  • Świeże zioła: mięta, bazylia
  • 5 g czosnku
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz

 

Przygotowanie

  1. Jogurt przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekaną miętę, bazylię, czosnek.
  2. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Całość wymieszać.

Składniki

  • 50 g pomidora
  • 50 g ogórka zielonego 
  • Kilka liści rukoli
  • 20 g czerwonej cebuli

     

Przygotowanie

  1. Chlebki pita przekroić na pół i naciąć kieszenie.
  2. Do środka placka włożyć upieczone, faszerowane pieczarki, pokrojone warzywa oraz sos. 

 

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności