Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
-
2 duże pieczarki
-
3 grube plastry dyni (najlepiej piżmowej)
-
150 g ugotowanej brązowej soczewicy
-
2 szalotki
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy
-
2 łyżki masła
-
100 ml białego wina
-
2 pieczarki drobno pokrojone
-
Łyżeczka tymianku
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
Sól, pieprz
-
4 liście kapusty – włoskiej lub stożkowej
-
1 op. ciasta francuskiego
-
1 jajko
Przygotowanie
- Szalotkę pokrój drobno i podsmaż na oliwie. Dodaj drobno pokrojone pieczarki podsmaż na mocno rozgrzanej patelni ze szczyptą soli.
-
Dodaj czosnek, tymianek podsmaż chwilę. Podlej białym winem. Odparuj. Dopraw solą, pieprze i natką pietruszki. Wystudź.
-
Obrane plastry – dyski z dyni piżmowej natrzyj solą i oliwą i piecz w piecu nagrzanym do 180°C do lekkiej karmelizacji i miękkości.
-
2 pieczarki pokrój na 4 i obsmaż na złoto na patelni ze szczyptą soli.
-
Liście kapusty obgotuj do miękkości.
-
Miseczkę wyłóż folią spożywczą, a następnie obgotowanym liściem kapusty. Na dnie ułóż pieczarkę, na niej plaster dyni, a na dyni soczewicę. Kapustę zwiń jak kopertę. W miseczce, jakbyś chciał/a zwinąć gołąbka. Pakunek schłodź by związał.
-
Z ciasta francuskiego wytnij koło większe o kilka centymetrów niż miseczka. „Gołąbka” ułóż płaską częścią na cieście. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego i szczelnie zaklej boki. Ciasto dokładnie nasmaruj rozbełtanym jajkiem.
-
Przed pieczeniem możesz je dekoracyjnie naciąć.
-
Piecz w 210°C przez ok 25-30 min.
-
Podawaj z gęstym jogurtem i lekką sałatką.