Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą

Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą

Danie powstało podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez naszego mistrza, Grzegorza Łapanowskiego. Warsztaty były częścią nagrody w III Konkursie Kulinarnym „Pieczarka ma Moc” i odbyły się z udziałem zwycięzców I miejsca – Patryka i Damiana z Krakowa. Chłopcy są uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie. ...
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 2 duże pieczarki 
  • 3 grube plastry dyni (najlepiej piżmowej)
  • 150 g ugotowanej brązowej soczewicy
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • 2 pieczarki drobno pokrojone
  • Łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 4 liście kapusty – włoskiej lub stożkowej
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1.  Szalotkę pokrój drobno i podsmaż na oliwie. Dodaj drobno pokrojone pieczarki podsmaż na mocno rozgrzanej patelni ze szczyptą soli.
  2.  Dodaj czosnek, tymianek podsmaż chwilę. Podlej białym winem. Odparuj. Dopraw solą, pieprze i natką pietruszki. Wystudź.
  3.   Obrane plastry – dyski z dyni piżmowej natrzyj solą i oliwą i piecz w piecu nagrzanym do 180°C do lekkiej karmelizacji i miękkości.
  4.   2 pieczarki pokrój na 4 i obsmaż na złoto na patelni ze szczyptą soli.
  5.   Liście kapusty obgotuj do miękkości.
  6.  Miseczkę wyłóż folią spożywczą, a następnie obgotowanym liściem kapusty. Na dnie ułóż pieczarkę, na niej plaster dyni, a na dyni soczewicę. Kapustę zwiń jak kopertę. W miseczce, jakbyś chciał/a zwinąć gołąbka. Pakunek schłodź by związał.
  7.   Z ciasta francuskiego wytnij koło większe o kilka centymetrów niż miseczka. „Gołąbka” ułóż płaską częścią na cieście. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego i szczelnie zaklej boki. Ciasto dokładnie nasmaruj rozbełtanym jajkiem.
  8.   Przed pieczeniem możesz je dekoracyjnie naciąć.
  9.   Piecz w 210°C przez ok 25-30 min.
  10.   Podawaj z gęstym jogurtem i lekką sałatką.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności