Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Polędwiczka a la Wellington

talerz

Polędwiczka a'la Wellington z pieczonymi i karmelizowanymi warzywami

Jest to danie, które zajęło drugie miejsce w I edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych.  Autorkami tego dania są Agata Marczak i Julia Ratajczak z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym.  Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.

Proces przygotowania

Składniki potrawy na 2 porcje: 

Sos:

  • 500g porcji rosołowej
  • 500g bulionu
  • Przyprawy do smaku 

Polędwiczka A'la Wellington: 

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 375g ciasta francuskiego
  • 400g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 500g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i tymianek
  • sól gruboziarnista do dekoracji 

1 naleśnik (1 jajko, 40g mąki pszennej, 80g mleka)

Warzywa karmelizowane: 

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • I ząbek czosnku
  • tymianek i pieprz 

Marynowana pieczarka + zalewa: 

  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 pieczarka brązowa

Oliwa szczypiorkowa:

  • pęczek szczypiorku
  • 75 oliwy z oliwek 

Sposób wykonania potrawy: 

Sos: 

Porcję rosołową pieczemy wraz z warzywami (karmelizowane warzywa) w piekarniku rozgrzanym do 230 C przez ok 50-60min (warzywa wyciągamy po 20min).  Tak przypieczone mięso zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku i gotujemy przez ok. 40 minut w szybkowarze. Potrzebną nam część wywaru redukujemy w osobnym naczyniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Polędwica a'la Wellington: 

Polędwice wieprzową oczyszczamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie z masłem, tymiankiem i czosnkiem po 40 sekund z każdej strony. Gorącą polędwicę smarujemy musztardą, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Na pozostałym, po smażeniu polędwicy tłuszczu, smażymy drobno posiekaną szalotkę a następnie pieczarki i czekamy aż odparuje z nich woda. Doprawiamy do smaku. 

Naleśnik: 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. 

Na ciasto francuskie po kolei wykładamy: 

naleśnik, farsz z pieczarek, polędwica. Całość zwijamy w rulon i chłodzimy w lodówce przez 20min. Po tym czasie układamy całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy gruboziarnistą solą i pieczemy w 200-C przez 26 min (temperatura w środku powinna wynosić 55℃) 

Warzywa karmelizowane: 

Na patelni podgrzewamy masło z czosnkiem i tymiankiem. Dodajemy wcześniej upieczone warzywa i miód. 

Oliwa szczypiorkowa: 

Oliwę i posiekany szczypiorek blendujemy razem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dla lepszego efektu można przecedzić całość przez sitko. 

Pieczarka marynowana: 

W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, octem, i przyprawami. Gorącym wywarem zalewamy pokrojone w plastry pieczarki. 

Pieczarka w tej potrawie idealnie podkreśla smak pieczonej polędwicy jak i konsystencję ciasta francuskiego. Dodaje potrawie lekkości i przyjemnego smaku, a marynowana pieczarka przełamuje smak słodkich warzyw.  Smacznego!

 Zobacz film, który zajął II miejsce w konkursie!

 

 

 

 

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego