Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego

talerz

Polędwiczka

  • 4 kawałki polędwiczki wieprzowej po 150 g
  • Sól, pieprz, czosnek
  • Oliwa
  • Masło

Sos

  • 1 szalotka
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 36%
  • Duża łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki
  • Pieprz, sól

Puree

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • Sól, gałka muszkatołowa

Dodatki

  • Piklowana dynia
  • Blanszowany jarmuż
  • Piklowana cebula

Puree:

Możesz zrobić puree - po prostu - ugotować ziemniaki, utłuc, dodać masła, mleka, soli i gałki muszkatołowej, ale możesz też je nakłuć widelcem, osolić, upiec na miękko. Wydrążyć i przetrzeć przez sito. Wtedy podgrzać w rondelku przed podaniem z mlekiem masłem i solą. Będą absolutnie kremowe i wyśmienite. Postaraj się kupić ziemniaki na puree. Bywa, że są oznaczone.

Sos musztardowo-pieczarkowy:

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w grubsze plastry lub cząstki na 6. Na patelni rozgrzej dość mocno oliwę, usmaż pieczarki na złoto ze szczyptą soli. W osobnym rondelku skarmelizuj na maśle szalotkę. Połącz składniki ew. odlej nadmiar tłuszczu. Dodaj posiekany czosnek, chwilę podduś. Dodaj śmietankę, pogotuj aż zmniejszy objętość o ok. połowę. Dodaj łyżkę musztardy, sól, pieprz i natkę pietruszki.

Polędwiczka:

Nagrzej piekarnik do 160°C. Polędwiczkę wyciągnij z lodówki na ok. 30 min przed smażeniem, żeby osiągnęła temperaturę pokojową. Dzięki temu równomiernie się usmaży i upiecze. Osusz ją ręcznikiem papierowym, posól. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż ją pięknie na złoto ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i masło. Podduś ją jeszcze moment i uważaj żeby masło się nie spaliło. Możesz polewać ją gorącym masłem – w profesjonalnych kuchniach ta technika nazywa się bastowaniem. Włóż polędwiczkę do pieca na 6 – 12 min w zależności od wielkości kawałka. Dobrze, żeby polędwiczka w środku osiągnęła temperaturę 65°C.Polędwiczkę podawaj z gorącym puree, sosem i ulubionymi dodatkami. Ja lubię jarmuż i kwaśną piklowaną dynie i szalotkę.

Zobacz pozostałe przepisy

Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym