Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek

To pyszna propozycja na fajną przystawkę oraz pomysł na wykorzystanie pozostałości niedzielnego rosołu wraz z mięsem i warzywami. Całość wzbogacona dodatkiem pieczarek, które fajnie wyglądają ...
Autor Magdalena Wojtanowicz
Danie główne

Składniki

  • pozostałość rosołu z poprzedniego dnia
  • pozostałość warzyw i mięska z rosołu
  • żelatyna wieprzowa
  • ½  puszki zielonego groszku konserwowego
  • ½  puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 słoiczek pieczarek marynowanych lub kilka świeżych pieczarek ale wcześniej podgotowanych ewentualnie zielony dodatek 
  • posiekany koperek czy natka pietruszki do dekoracji 

Przygotowanie

  1. Do każdego z pojemniczków / miseczek itp, dajemy pokrojoną marchewkę, pokrojone pieczarki, poskubane mięsko, groszek oraz kukurydzę.
  2. Rosół przecedzamy przez sitko to garnka i stawiamy na ogień do momentu aż zacznie się gotować.
  3. Wsypujemy żelatynę ( ilość żelatyny zależy od ilości rosołu jaką mamy - na opakowaniu zawsze są podane proporcje ) i dokładnie mieszamy.
  4. Gdy żelatyna się dobrze rozpuści to zalewamy przygotowane miseczki.
  5. Odstawiamy by przestygły i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.