Żurek z pieczarkami

Żurek na domowym zakwasie z dodatkiem pieczarek, to wersja którą serdecznie Wam polecam. Wychodzi naprawdę pyszny! Kolor nieco mocniejszy wynika od pieczarek, które wpłynęły nie tylko ...
Autor Magdalena Wojtanowicz
Danie główne

Składniki

  • 0,5 l zakwasu żuru (najlepiej domowego)
  • 1 średnia cebula główka czosnku (może być mniej jak ktoś nie lubi mocnego smaku czosnku w żurku)
  • 300 g kiełbasy
  • 3 l wywaru z wędzonych żeberek - kości itp
  • 1/4 szklanki wody + 2 łyżki mąki (na zagęszczenie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g pieczarek majeranek
  • jajka na twardo jako dodatek

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w kawałki i podsmażamy.
  2. Na tym samym tłuszczu po kiełbasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  3. Do gorącego bulionu z wędzonych żeberek/kości wlewamy zakwas żuru. Następnie dodajemy kiełbasę, cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki.
  4. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. W 1/4 szklanki wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki i hartujemy żurkiem, po czym wlewamy całość do garnka i mieszamy energicznie. Chwilę zostawiamy by się podgotowało (2-3 minuty).
  7. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego!