Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami

talerz

Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami

Autorkami przepisu są uczestniczki II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Lena i Julia są uczennicami Zespołu Szkół nr 5 im. Ignacego Łukasiewicza w Sanoku.

"Nasze danie to ryż z dodatkami na patelni przygotowany, stopniowo bulionem podlewany.  Lubimy to danie, bo ryż można łączyć z dowolnymi składnikami i rozkoszować się nowymi smakami. Główny składnik to PIECZARKI, które nadają daniu smaku wyjątkowego, mocno pieczarkowego.
Zioła, przyprawy, olbrzymią rolę w tutaj odgrywają, bo smaku świeżości dodają. Danie odpowiednio skomponowane potrafi kubki smakowe zaczarować i naprawdę dobrze smakować. Polecamy nasze risotto z brązowymi i białymi, na złoty kolor podsmażonymi pieczarkami, zaczarowane świeżymi ziołami, które jest niebanalne, w smaku idealne, które kremowością zaskakuje i dzięki odpowiednim dodatkom świetnie smakuje."
 

Proces przygotowania potrawy - 2  porcje

  • 150 g ryżu arbario do risotto, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwy,
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g pieczarek brązowych,
  • ok. 1 l bulionu warzywnego,
  • ok. 20 g startego sera parmezanu,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • 1 kopiasta łyżka masła,
  • cytryna,
  • suszone płatki chili,

przyprawy i świeże zioła do risotto:

  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego,
  • ½ łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego,
  • gałązka rozmarynu,
  • gałązka tymianku,
  • ½ pęczku koperku,
  • ½ pęczku zielonej pietruszki,

złociste pieczarki:

  • 150 g mini pieczarek białych,
  • 2 duże białe pieczarki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól z czosnkiem wędzonym,
  • kurkuma mielona,
  • papryka mielona słodka wędzona,
  • papryka mielona słodka,

ponad to:

  • listki świeżej mięty,
  • świeże zioła, 
  • płatki parmezanu. 

Sposób przygotowania:

ZŁOCISTE PIECZARKI:

Pieczarki mini i duże białe umyć pod bieżącą zimną wodą, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Mini pieczarki przekroić na połowę, duże w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, poukładać pieczarki, oprószyć mieloną słodką papryką, papryką wędzoną, kurkumą, sól czosnkową, obtoczyć grzyby w przyprawach i podsmażyć. 

RISOTTO:

W rondelku zagotować bulion i trzymać cały czas na małym ogniu. Szalotkę, czosnek pokroić w drobną kostkę. Umyte i osuszone pieczarki brązowe pokroić w różnej wielkości kawałki. W moździerzu utrzeć pieprz kolorowy, pieprz zielony marynowany, igiełki rozmarynu i listki tymianku.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę z czosnkiem, dodać pieczarki brązowe (mieszać dopiero jak woda odparuje i się podsmażą z jednej str.), podsmażyć.

Wsypać ryż i całość podsmażyć, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oliwie (ryż powinien zrobić się szklisty). Wlać część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewać, często  mieszać, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewać gorący wywar.

Bulion dolewać po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż. Kiedy ryż będzie miękki, wlać dużą chochelkę buliony, dodać mascarpone, wymieszać z posiekanym koperkiem, zieloną pietruszką. Dodać ser parmezan, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. 

Risotto zdjąć z ognia, dodać zimne masło, doprawić do smaku suszonymi płatkami chili oraz sokiem z cytryny. Do risotta dodać złociste pieczarki (część zostawić do ozdoby) i delikatnie pomieszać.

Podawać ze świeżymi ziołami, płatkami sera ozdobić podsmażonymi pieczarkami i listkami mięty. 

Smacznego!

Obejrzyj film Leny i Julii! Zobacz jak wyglądał cały proces przygotowania tego dania :)

Zobacz pozostałe przepisy

Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym