Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami

talerz

Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami, pieczarkami glazurowanymi i marynowanymi warzywami

 Autorkami przepisu są uczestniczki II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Julia i Julia są uczennicami Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.

Proces przygotowania

 

Roladka z piersi kurczaka z farszem z pieczarek:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 150 g pieczarek brunatnych
  • 50 g cebuli
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz do smaku
  1. Piersi z kurczaka naciąć po szerokości i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. 
  2. Umyte pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w kostkę.
  3. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć przez chwilę, aż pieczarki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wystudzić.
  4. Plastry szynki ułożyć na folii spożywczej tak, aby nieco nachodziły na siebie. Ułożyć na nich pierś kurczaka, a na nią wyłożyć farsz z pieczarek i uformować roladki.
  5.  Roladki rozwinąć z folii spożywczej i przełożyć na folię aluminiową i piec w temp. 180°C przez ok. 15 - 20 minut. 
  6. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawić je na moment, by odpoczęło.

 

Pureé z marchewki:

  • 200 g marchewki
  • 50 g masła
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kurkuma do smaku
  1. Oczyszczoną i obraną marchew pokroić w nieregularną kostkę i ugotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  3. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i czosnek. 
  4. Dodać odsączoną marchewkę. Chwilę podsmażyć. 
  5. Zawartość patelni przełożyć do wysokiego naczynia, dodać masło  i  zblenderować do uzyskania jednolitej masy.
  6. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. 
     

Sos śliwkowy:

  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml wywaru mięsnego
  • 50 g masła 
  • 10-15 szt. śliwki suszonej wędzonej
  1. Śliwki namoczyć w wywarze.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek zeszklić na maśle. 
  3. Dodać wywar i śliwki. Gotować ok. 30 min.
  4. Sos przecedzić przez sitko, przelać do rondelka, zredukować do odpowiedniej gęstości, doprawić do smaku i zagęścić zimnym masłem.

 

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami:

  • 50 g kaszy gryczanej palonej
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 ml gorącej wody 
  • 7 ml oleju 
  • 30 g cebuli
  • 20 g masła
  • sól, pieprz
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać kaszę gryczaną i podsmażyć przez chwilę. 
  2. Do kaszy dolać małą ilości wody, gotować mieszając aż płyn odparuje. Czynność powtarzać do momentu, aż kasza będzie miękka.
  3. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
  4. Do przestudzonej kaszy dodać pieczarki oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
  5. Przesianą mąkę wymieszać z olejem, dodać sól.  Do mąki wlać gorącą wodę i zarobić ciasto łyżką.
  6. Zagniatać ciasto przez około 6 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok. pół godziny. 
  7. Ciasto rozwałkować na cienki placek (około 2 mm) i wyciąć kwadraty. 
  8. Nakładać nadzienie i zlepiać pierożki.
  9. Ugotować w osolonej wodzie.

 

Pieczarki glazurowane:

  • 100 g niedużych pieczarek
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½  łyżki miodu
  • chili i sól do smaku
  1. Na patelni rozgrzać olej. Na dużym ogniu smażyć pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą odparować nadmiar wody i się zrumienić. 
  2. Do pieczarek dodać ocet balsamiczny, miód i chili. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając, do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki. Na końcu doprawić solą

 

Warzywa marynowane:

  • 100 g cukinii
  • 2 rzodkiewki
  • 200 ml wody
  • 100 ml octu winnego
  • 100 g cukru
  1. Cukinię umyć, pokroić w cienkie, długie wstążki. Rzodkiewki umyć i przekroić na pół wzdłuż.
  2. W garnku, na małym ogniu zagotować wodę, cukier i ocet.
  3. Wstążki cukinii i rzodkiewki przełożyć do garnka z zalewą.
  4. Całość zostawić do ostygnięcia.

Obejrzyj film Julii i Julii! Zobacz jak wyglądał cały proces przygotowania tego dania :)

 

Zobacz pozostałe przepisy

Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym