Sandacz duszony z pieczarkami i winem

Sandacz duszony z pieczarkami i winem

Sandacz duszony z pieczarkami i winem to eleganckie danie, w którym delikatna ryba łączy się z aromatem grzybów, białego wina i muli. Całość dopełniają ziemniaki i natka pietruszki, tworząc wykwintny posiłek w 50 minut.
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 4 porcje fileta z sandacza po 150 g
  • oliwa do smażenia pieczarek i ryby
  • 150 g pieczarek
  • 1 mrożony borowik
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • garść muli – świeżych lub mrożonych
  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie

  1. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy ostrym nożem od strony skóry.
  2. Filet solimy z obu stron i smażymy skórą do dołu na mocno rozgrzanej oliwie. To na czym nam zależy to ładnie zezłocona skóra. Nie musimy dogotowywać ryby do końca, bo będziemy ją jeszcze chwilę dusić w garnku pod przykryciem.
  3. Pieczarki kroimy w cząstki na 6. Ziemniaki kroimy w duże plastry.
  4. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojonego borowika, chwilę dusimy i podlewamy winem. Ponownie gotujemy kilka chwil, aż alkohol odparuje. Na koniec dodajemy masło.
  5. Wszystkie składniki – rybę, pieczarki, sos, ziemniaki i mule układamy w garnku. Doprawiamy pieprzem i liściem laurowym, przykrywamy i dusimy ok. 5 min. Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy je ze świeżą natką pietruszki.

(Czas przygotowania potrawy ok 50 min.)

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności