Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 4 porcje fileta z sandacza po 150 g
- oliwa do smażenia pieczarek i ryby
- 150 g pieczarek
- 1 mrożony borowik
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- garść muli – świeżych lub mrożonych
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie
- Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy ostrym nożem od strony skóry.
- Filet solimy z obu stron i smażymy skórą do dołu na mocno rozgrzanej oliwie. To na czym nam zależy to ładnie zezłocona skóra. Nie musimy dogotowywać ryby do końca, bo będziemy ją jeszcze chwilę dusić w garnku pod przykryciem.
- Pieczarki kroimy w cząstki na 6. Ziemniaki kroimy w duże plastry.
- Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojonego borowika, chwilę dusimy i podlewamy winem. Ponownie gotujemy kilka chwil, aż alkohol odparuje. Na koniec dodajemy masło.
- Wszystkie składniki – rybę, pieczarki, sos, ziemniaki i mule układamy w garnku. Doprawiamy pieprzem i liściem laurowym, przykrywamy i dusimy ok. 5 min. Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy je ze świeżą natką pietruszki.
(Czas przygotowania potrawy ok 50 min.)