Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 1 kg schabu pokrojonego w plastry
- ok. 1,5 cm 250 g cieniutkich plastrów wędzonego surowego boczku
- 0.5 kg pieczarek
- 1 mała cebulka
- tymianek
- sól, pieprz
- mielona wędzona słodka papryka
- 1/3 szklanki śmietany 18 %
- ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie
- Plastry schabu cieniutko rozbijamy.
- Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – zostawiając 5-6 pieczarek całych. Cebule obieramy i drobno siekamy.
- Na patelni z łyżką oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i starte na tarce pieczarki – doprawiamy na samym końcu tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy by przestygły. Przestygnięte pieczarki rozkładamy na rozbite plastry schabu a następnie je zwijamy.
- Zwinięte roladki obwijamy wokoło plastrami boczku. Przeważnie 2 plastry boczku mi wchodziło na obwinięcie jednej roladki schabowej z pieczarkami.
- Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy na rumiano z każdej strony roladki obwinięte w boczek. Następnie podlewamy je śmietanką 18%, posypujemy wędzoną słodką papryką i dodajemy odłożone pieczarki które dowolnie kroimy.
- Przykrywamy i chwilkę całość dusimy 5-6 minut. Następnie jeśli wytrącony sos jest za płynny to go zagęszczamy łyżką mąki i jeszcze z 5 min razem dusimy.