Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek

Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek

Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek to fajny pomysł na obiad.   
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 1 kg schabu pokrojonego w plastry
  • ok. 1,5 cm 250 g cieniutkich plastrów wędzonego surowego boczku
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • mielona wędzona słodka papryka
  • 1/3 szklanki śmietany 18 %
  • ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Plastry schabu cieniutko rozbijamy.
  2. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – zostawiając 5-6 pieczarek całych. Cebule obieramy i drobno siekamy.
  3. Na patelni z łyżką oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i starte na tarce pieczarki – doprawiamy na samym końcu tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy by przestygły. Przestygnięte pieczarki rozkładamy na rozbite plastry schabu a następnie je zwijamy.
  4. Zwinięte roladki obwijamy wokoło plastrami boczku. Przeważnie 2 plastry boczku mi wchodziło na obwinięcie jednej roladki schabowej z pieczarkami.
  5. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy na rumiano z każdej strony roladki obwinięte w boczek. Następnie podlewamy je śmietanką 18%, posypujemy wędzoną słodką papryką i dodajemy odłożone pieczarki które dowolnie kroimy.
  6. Przykrywamy i chwilkę całość dusimy 5-6 minut. Następnie jeśli wytrącony sos jest za płynny to go zagęszczamy łyżką mąki i jeszcze z 5 min razem dusimy. 

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności