Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Taka wersja śledzi świetnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju uroczystości, przyjęć czy też świąt. Ten przepis to prosty i efektowny sposób na pyszną przekąskę - zakąskę ze śledzi, a także pomysł gdzie wykorzystać marynowane pieczarki.
Potrzebujemy:
Do dekoracji:
Przygotowanie:
Pieczarki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Ogórki również drobno siekamy. Ugotowane jajka na twardo obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie jeśli są z mocnej octowej zalewy to przepłukać je w wodzie i pokroić w kawałeczki – paseczki lub kosteczkę. Marchewkę pokroić w paseczki. Pokrojone składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.
Podając posypujemy szczypiorkiem i jadalnymi kwiatami szczypiorku. Smacznego!