Wybierz przepis
Makaron tagliatelle
Sos śmietanowo-porowo-serowy
Stek z pieczarki
Pieczarki w maśle i winie
Dodatkowo
Składniki
-
250 g mąki typ 450
-
3 jaja
-
5 g oleju
-
20 g natki pietruszki
-
szczypta soli
Przygotowanie
- Stolnicę obsypujemy mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Usypujemy górkę i po środku robimy dołek, do którego wbijamy jajka. Ciasto stopniowo mieszamy.
- Gdy mąka połączy się z jajkami, zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, energicznie ugniatając rękami.
- Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut.
- Stolnicę i wałek obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto energicznie, rozciągając środek i boki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1mm.
- Układamy natkę pietruszki na połowę ciasta a następnie drugą połówką ją przykrywamy i rozwałkowujemy jeszcze parę razy.
- Rozwałkowane ciasto podsypujemy odrobiną mąki, następnie zwijamy w rulonik.
- Na koniec rulon ciasta posypujemy mąką i ostrym nożem rozpoczynamy krojenie makaronu.
- Pokrojony makaron delikatnie rozwijamy i pozostawiamy na stolnicy obsypanej mąką na ok.15-20 minut.
Składniki
- 400 g śmietanki 30%
- 80 g sera pleśniowego lazur
- 150 g pora
- 120 g cebuli
- czosnek 1 ząbek
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną warzyw.
- Kroimy cebulę i pora w piórka, czosnek ucieramy z solą.
- Podsmażamy warzywa na patelni do zarumienienia.
- Następnie dodajemy śmietankę i ser pleśniowy, doprawiamy do smaku, redukujemy sos i blendujemy całość.
Składniki
- 225 g dużych pieczarek
- 30 ml sosu sojowego
- 15 ml oleju
- 5 g czosnku mielonego suszonego
- 5 g pieprzu białego
Przygotowanie
- Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną pieczarek.
- Sporządzamy marynatę: łączymy sos sojowy, olej, czosnek oraz pieprz biały.
- Pieczarki obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na około 40min.
- Następnie pieczarki smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
Składniki
- 50 g mini pieczarek
- 40 g masła
- 30 ml wina
- 10 g natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną warzyw.
- Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki i chwile podsmażamy.
- Dodajemy wina i czekamy aż do odparowania płynu.
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
Składniki
Kawior molekularny
- 100 g soku pomidorowego
- 100 g soku jabłkowego
- 200 ml oleju
- 5 g agaru
Chips z pieczarki
- 25 g mini pieczarek
- papryka słodka mielona - szczypta
Przygotowanie
Kawior molekularny
- ¾ oleju przelej do szklanki; pozostaw go w nocy w lodówce do schłodzenia.
- Do garnka wlej sok pomidorowy/jabłkowy i dodaj po 2,5g agaru do każdego z soków. Zawartość garnka mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok zacznie wrzeć, gotuj go jeszcze ok. 1min, następnie ściągnij z kuchenki i lekko ostudź.
- Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki. Powoli wkraplaj zawartość strzykawki do szklanki ze schłodzonym olejem.
- Kawior przecedź przez sitko i przemyj zimną wodą.
Chips z pieczarki
- Rozgrzej piekarnik do 110℃ (góra, dół)
- Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną pieczarek.
- Pieczarki kroimy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki.
- Na blaszce wyłożonej papierem układamy plasterki grzybów.
- Posypujemy je papryką. Pieczemy w piekarniku przez około 12min.