Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym

talerz

Stek z pieczarkami w towarzystwie makaronu w sosie porowo-serowym z małymi pieczarkami redukowanymi na winie

Autorkami przepisu są Natalia i Emilia z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Dziewczyny przygotowały go na I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.

Proces przygotowania

Makaron tagliatelle: 

  • mąka typ 450 250g
  • jaja 3 sztuki
  • olej 5g
  • natka pietruszki 20g
  • sól szczypta 

Stolnicę obsypujemy mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Usypujemy górkę i po środku robimy dołek, do którego wbijamy jajka. Ciasto stopniowo mieszamy. Gdy mąka połączy się z jajkami, zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, energicznie ugniatając rękami. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut. Stolnicę i wałek obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto energicznie, rozciągając środek i boki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1mm Układamy natkę pietruszki na połowę ciasta a następnie drugą połówką ją przykrywamy i rozwałkowujemy jeszcze parę razy. Rozwałkowane ciasto podsypujemy odrobiną mąki, następnie zwijamy w rulonik. Na koniec rulon ciasta posypujemy mąką i ostrym nożem rozpoczynamy krojenie makaronu. Pokrojony makaron delikatnie rozwijamy i pozostawiamy na stolnicy obsypanej mąką na ok.15-20 minut. 

 

Sos śmietanowo-porowo-serowy: 

  • Śmietanka 30% 400g
  • Ser pleśniowy lazur 80g
  • por 150g
  • cebula 120g
  • czosnek 1 ząbek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku 

Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną warzyw. Kroimy cebulę i pora w piórka, czosnek ucieramy z solą. Podsmażamy warzywa na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy śmietankę i ser pleśniowy, doprawiamy do smaku, redukujemy sos i blendujemy całość. 

 

Kawior molekularny: 

  • sok pomidorowy 100g
  • sok jabłkowy 100g
  • olej 200ml
  • agar 5g 

¾ oleju przelej do szklanki; pozostaw go w nocy w lodówce do schłodzenia. Do garnka wlej sok pomidorowy/jabłkowy i dodaj po 2,5g agaru do każdego z soków. Zawartość garnka mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok zacznie wrzeć, gotuj go jeszcze ok. 1min, następnie ściągnij z kuchenki i lekko ostudź. Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki. Powoli wkraplaj zawartość strzykawki do szklanki ze schłodzonym olejem. Kawior przecedź przez sitko i przemyj zimną wodą. 

 

Stek z pieczarki: 

  • pieczarka duża 225g
  • sos sojowy 30ml
  • olej 15ml
  • czosnek mielony suszony 5g
  • pieprz biały 5g 

Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną pieczarek. Sporządzamy marynatę: łączymy sos sojowy, olej, czosnek oraz pieprz biały. Pieczarki obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na około 40min. Następnie pieczarki  smażymy  na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

 

Chips z pieczarki: 

  • mini pieczarki 25g
  • papryka słodka mielona - szczypta 

Rozgrzej piekarnik do 110℃ (góra, dół) Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną pieczarek. Pieczarki kroimy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki. Na blaszce wyłożonej papierem układamy plasterki grzybów. Posypujemy je  papryką. Pieczemy w piekarniku przez około 12min. 

 

Pieczarki w maśle i winie: 

  • mini pieczarki 50g
  • masło 40g
  • wino 30ml
  • natka pietruszki 10g
  • sól i pieprz do smaku 

Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną warzyw. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki i chwile podsmażamy. Dodajemy wina i czekamy aż do odparowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku. 

 

Zobacz pozostałe przepisy

Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym