Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym

Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym

Autorkami przepisu są Natalia i Emilia z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Dziewczyny przygotowały go na I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. 
Autor Natalia Kostka i Emilia Kobielska
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Makaron tagliatelle Sos śmietanowo-porowo-serowy Stek z pieczarki Pieczarki w maśle i winie Dodatkowo

Składniki

  • 250 g mąki typ 450 
  • 3 jaja 
  • 5 g oleju
  • 20 g natki pietruszki
  • szczypta soli 

Przygotowanie

  1. Stolnicę obsypujemy mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Usypujemy górkę i po środku robimy dołek, do którego wbijamy jajka. Ciasto stopniowo mieszamy.
  3. Gdy mąka połączy się z jajkami, zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, energicznie ugniatając rękami.
  4. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut.
  5. Stolnicę i wałek obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto energicznie, rozciągając środek i boki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1mm.
  6. Układamy natkę pietruszki na połowę ciasta a następnie drugą połówką ją przykrywamy i rozwałkowujemy jeszcze parę razy.
  7. Rozwałkowane ciasto podsypujemy odrobiną mąki, następnie zwijamy w rulonik.
  8. Na koniec rulon ciasta posypujemy mąką i ostrym nożem rozpoczynamy krojenie makaronu.
  9. Pokrojony makaron delikatnie rozwijamy i pozostawiamy na stolnicy obsypanej mąką na ok.15-20 minut. 

Składniki

  • 400 g śmietanki 30% 
  • 80 g sera pleśniowego lazur
  • 150 g pora
  • 120 g cebuli
  • czosnek 1 ząbek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

  1. Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną warzyw.
  2. Kroimy cebulę i pora w piórka, czosnek ucieramy z solą.
  3. Podsmażamy warzywa na patelni do zarumienienia.
  4. Następnie dodajemy śmietankę i ser pleśniowy, doprawiamy do smaku, redukujemy sos i blendujemy całość. 

 

Składniki

  • 225 g dużych pieczarek
  • 30 ml sosu sojowego 
  • 15 ml oleju
  • 5 g czosnku mielonego suszonego 
  • 5 g pieprzu białego 

Przygotowanie

  1. Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną pieczarek.
  2. Sporządzamy marynatę: łączymy sos sojowy, olej, czosnek oraz pieprz biały.
  3. Pieczarki obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na około 40min.
  4. Następnie pieczarki  smażymy  na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

Składniki

  • 50 g mini pieczarek 
  • 40 g masła
  • 30 ml wina
  • 10 g natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

  1. Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną warzyw.
  2. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki i chwile podsmażamy.
  3. Dodajemy wina i czekamy aż do odparowania płynu.
  4. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku. 

Składniki

Kawior molekularny

  • 100 g soku pomidorowego
  • 100 g soku jabłkowego
  • 200 ml oleju
  • 5 g agaru 

Chips z pieczarki

  • 25 g mini pieczarek
  • papryka słodka mielona - szczypta 

Przygotowanie

Kawior molekularny

  1. ¾ oleju przelej do szklanki; pozostaw go w nocy w lodówce do schłodzenia.
  2. Do garnka wlej sok pomidorowy/jabłkowy i dodaj po 2,5g agaru do każdego z soków. Zawartość garnka mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok zacznie wrzeć, gotuj go jeszcze ok. 1min, następnie ściągnij z kuchenki i lekko ostudź.
  3. Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki. Powoli wkraplaj zawartość strzykawki do szklanki ze schłodzonym olejem.
  4. Kawior przecedź przez sitko i przemyj zimną wodą. 

Chips z pieczarki

  1. Rozgrzej piekarnik do 110℃ (góra, dół)
  2. Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną pieczarek.
  3. Pieczarki kroimy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem układamy plasterki grzybów.
  5. Posypujemy je  papryką. Pieczemy w piekarniku przez około 12min. 

 

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności