Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek

Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek

Są proste w wykonaniu i szybko się je robi bo są bez zawijania. W smaku naprawdę rewelacyjne a dodatek pieczarek świetnie urozmaica ich smak.   
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 kg młodej kapusty
  • 3 jajka
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka ryżu surowego ja użyłam ryż Basmati
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • posiekany koperek 

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mięso mielone.
  2. Kapustę szatkujemy drobno, zasalamy i wygniatamy. Po odsączeniu z nadmiaru wytrąconej wody dodajemy do mięsa.
  3. Do tego dodajemy 3 jajka, oczyszczone i pokrojone pieczarki, kaszę mannę, ryż, pieprz, sól i wyrabiamy.
  4. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki - placuszki i obsmażamy na patelni z obu stron.
  5. Przedkładamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym który robimy tak: do gotującej się wody, dodajemy passatę pomidorową, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, wsypujemy mieloną paprykę, dodajemy miodu i gotujemy chwilkę - 5 min, po czym zagęszczamy zasmażką III stopnia i gorącym sosem zalewamy gołąbki które dusimy około 30-45 minut.
  6. W razie potrzeby można dolać wody jakby sos wyszedł za gęsty.
  7. Nakładamy, posypujemy posiekanym koperkiem i zajadamy ze smakiem. 

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności