Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 1 kg młodej kapusty
- 3 jajka
- 250 g pieczarek
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka ryżu surowego ja użyłam ryż Basmati
- sól, pieprz,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki wody
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki mąki
- olej
- posiekany koperek
Przygotowanie
- Do miski wrzucamy mięso mielone.
- Kapustę szatkujemy drobno, zasalamy i wygniatamy. Po odsączeniu z nadmiaru wytrąconej wody dodajemy do mięsa.
- Do tego dodajemy 3 jajka, oczyszczone i pokrojone pieczarki, kaszę mannę, ryż, pieprz, sól i wyrabiamy.
- Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki - placuszki i obsmażamy na patelni z obu stron.
- Przedkładamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym który robimy tak: do gotującej się wody, dodajemy passatę pomidorową, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, wsypujemy mieloną paprykę, dodajemy miodu i gotujemy chwilkę - 5 min, po czym zagęszczamy zasmażką III stopnia i gorącym sosem zalewamy gołąbki które dusimy około 30-45 minut.
- W razie potrzeby można dolać wody jakby sos wyszedł za gęsty.
- Nakładamy, posypujemy posiekanym koperkiem i zajadamy ze smakiem.