Wybierz przepis
Tatar z grzybów
Majonez z lubczyku
Chipsy z pieczarki
Mus z wędzonego sera
Ciasto cygaretkowe
Składniki
-
1 szt. szalotki (drobna kostka)
-
1 ogórek konserwowy (drobna kostka)
-
Posiekany lubczyk
-
1 pieczarka (posiekana)
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej
-
Olej do smażenia
-
Sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Na mocno rozgrzanym oleju przesmaż posiekaną pieczarkę.
- Dodaj rozgnieciony czosnek, smaż do odparowania wody.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Po ostygnięciu wymieszaj z szalotką, ogórkiem, lubczykiem i musztardą francuską.
Składniki
- 300 ml oliwy z pestek winogron
- 100 g świeżych liści lubczyku
- 2 żółtka
- Sól, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie
- Liście lubczyku zmiksuj w Thermomixie na najwyższych obrotach do osiągnięcia 70°C.
- Przetrzyj przez drobne sito i schłodź.
- Żółtka ubij mikserem, powoli dodając schłodzony olej lubczykowy.
- Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Składniki
- 3 szt ieczarek
- Olej do smażenia
- Sól
Przygotowanie
- Pieczarki pokrój na mandolinie w cienkie plastry, zachowując ich kształt.
- Smaż w oleju rozgrzanym do 165°C na złoty kolor.
- Osącz na ręczniku papierowym, dopraw solą.
Składniki
- 200 g sera wędzonego
- 400 g śmietany
- 1 g gumy ksantanowej
- Sól
- 1 nabój CO₂ do syfonu
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieść w Thermomixie, podgrzej i zmiksuj na gładką masę.
- Przetrzyj przez drobne sito, dopraw solą i dodaj gumę ksantanową.
- Przelej do syfonu, nabij CO₂.
Składniki
- 50 g masła (w temp. pokojowej)
- 50 g białka
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- Sól
Przygotowanie
Masło, cukier i białko wymieszaj w mikserze. Dodaj mąkę i sól. Piecz w silikonowej formie w 190°C (bez wentylatora) do uzyskania jasnobrązowego koloru.