Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Wytrawne kaczuszki z pieczarkami

talerz

Wytrawne kaczuszki z pieczarkami, brokułami i serem feta podane z jogurtowym sosem ze smażonego czosnku

Autorami przepisu jest Zosia i Kamil z Zespołu Szkół Rolniczych - Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich. To kolejni uczestnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.

Proces przygotowania

Składniki:
Ciasto:
 
  •  330 g mąki pszennej
  • 80 ml letniego mleka
  • 80 ml letniej wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1łyżeczka cukru
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Nadzienie:
 
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • oliwa do smażenia
  • 100 g brokułu świeżego
  • 60 g czerwonej papryki
  • 80 g sera feta
  • Sól, pieprz do smaku
Sos jogurtowy ze smażonego czosnku:
 
  • 1 mała głowa czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła tymianek, rozmaryn
  • natka pietruszki
  • 400 g gęstego jogurtu
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
  1. Mąkę przesiewamy.
  2. Z mleka, wody , 2 łyżek mąki , 1 łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  3. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i rozczyn , wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy olej . Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo , by było miękkie i elastyczne.
  4. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąka miski, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy do podwojenia objętości.
 
Nadzienie:
  1. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki smażymy na mocno rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli. Kiedy będą pięknie złociste przekładamy je do miseczki, a na patelnie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy cebula zeszkli się przekładamy ją do miseczki.
  2. Brokuł płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na drobne różyczki, blanszujemy ok. 2 minuty, dodajemy do pieczarek i cebuli.
  3. Paprykę płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z pozostałymi składnikami.
  4. Ser feta drobno kruszymy do miski ze składnikami, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. 
 
Sos jogurtowy ze smażonego czosnku:
  1. Obieramy czosnek, główki kroimy na połowę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie z oliwą, podsmażamy.
  2. Do czosnku dodajemy dużo świeżych ziół (tymianek, rozmaryn), mieszamy , aby czosnek nie przypalił się.
  3. Przekładamy do jogurtu, dodajemy natkę pietruszki , doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dokładnie blendujemy.
 
Formowanie kaczuszek:
  1. Z wyrośniętego ciasta odcinamy 1/3, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy małym krążkiem 10 główek, formujemy kulki.
  2. Pozostałe ciasto także rozwałkowujemy w prostokąt, w odpowiedniej odległości od brzegu nakładamy nadzienie, przykrywamy ciastem i większym krążkiem wycinamy 10 korpusów, lekko je wydłużamy i spłaszczamy.
  3. Z korpusu i główki formujemy kaczuszki. Oczka robimy z ziela angielskiego a dzióbki z nasion dyni.
  4. Kaczuszki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem smarujemy jajem. Pieczemy w temperaturze 190*C przez około 20-25 minut.
 
Smacznego!

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego