Wytrawne kaczuszki z pieczarkami, brokułami i serem feta podane z jogurtowym sosem ze smażonego czosnku
Autorami przepisu jest Zosia i Kamil z Zespołu Szkół Rolniczych - Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich. To kolejni uczestnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.
Proces przygotowania
Składniki:
Ciasto:
- 330 g mąki pszennej
- 80 ml letniego mleka
- 80 ml letniej wody
- 1,5 łyżki oleju
- 1łyżeczka cukru
- 1 jajo
- ½ łyżeczki soli
- 15 g drożdży świeżych
- 1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Nadzienie:
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- oliwa do smażenia
- 100 g brokułu świeżego
- 60 g czerwonej papryki
- 80 g sera feta
- Sól, pieprz do smaku
Sos jogurtowy ze smażonego czosnku:
- 1 mała głowa czosnku
- 2 łyżki oliwy
- zioła tymianek, rozmaryn
- natka pietruszki
- 400 g gęstego jogurtu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy.
- Z mleka, wody , 2 łyżek mąki , 1 łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
- Do mąki dodajemy pozostałe składniki i rozczyn , wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy olej . Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo , by było miękkie i elastyczne.
- Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąka miski, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Nadzienie:
- Pieczarki kroimy w cienkie plasterki smażymy na mocno rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli. Kiedy będą pięknie złociste przekładamy je do miseczki, a na patelnie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy cebula zeszkli się przekładamy ją do miseczki.
- Brokuł płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na drobne różyczki, blanszujemy ok. 2 minuty, dodajemy do pieczarek i cebuli.
- Paprykę płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z pozostałymi składnikami.
- Ser feta drobno kruszymy do miski ze składnikami, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Sos jogurtowy ze smażonego czosnku:
- Obieramy czosnek, główki kroimy na połowę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie z oliwą, podsmażamy.
- Do czosnku dodajemy dużo świeżych ziół (tymianek, rozmaryn), mieszamy , aby czosnek nie przypalił się.
- Przekładamy do jogurtu, dodajemy natkę pietruszki , doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dokładnie blendujemy.
Formowanie kaczuszek:
- Z wyrośniętego ciasta odcinamy 1/3, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy małym krążkiem 10 główek, formujemy kulki.
- Pozostałe ciasto także rozwałkowujemy w prostokąt, w odpowiedniej odległości od brzegu nakładamy nadzienie, przykrywamy ciastem i większym krążkiem wycinamy 10 korpusów, lekko je wydłużamy i spłaszczamy.
- Z korpusu i główki formujemy kaczuszki. Oczka robimy z ziela angielskiego a dzióbki z nasion dyni.
- Kaczuszki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem smarujemy jajem. Pieczemy w temperaturze 190*C przez około 20-25 minut.
Smacznego!