Zapiekanki z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki w tym wydaniu są bardzo proste i wspaniale smakują, a przy tym cudownie się prezentują! :)
Ciasto jest lekko puszyste a dodatek szczypiorku do pieczarkowych zapiekanek wyśmienicie pasuje i smakuje.
W tym daniu Pieczarka Ma Moc!
Potrzebujemy:
ciasto:
750 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru,
dodatki:
olej do posmarowania
0.5 kg pieczarek
utarty ser żółty
sól, pieprz
posiekany szczypiorek
ketchup
2 średnie drobno pokrojone cebule
3 łyżki oleju
papier do pieczenia
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebule do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilkę tylko podsmażamy. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy sola i pieprzem.
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól dodać olej, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki piekarnikowej, i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia który wcześniej oprószamy mąką a następnie pociąć - podzielić na 6 pasków. Ciasto posmarować olejem, dać trochę utartego sera, następnie pieczarki i ponownie dodać sera. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min. który wcześniej nagrzewamy do 220 stopni. Gdy spód ciasta się zarumieni a ser roztopi są już gotowe. Wyjęte zapiekanki dekorujemy ketchupem i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Z podanego przepisu wyszły mi 2 blaszki po 6 zapiekanek.
Życzymy smacznego!