Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem

talerz

Zapiekanki z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz

Zapiekanki w tym wydaniu są bardzo proste i wspaniale smakują, a przy tym cudownie się prezentują! :)
Ciasto jest lekko puszyste a dodatek szczypiorku do pieczarkowych zapiekanek wyśmienicie pasuje i smakuje.
W tym daniu Pieczarka Ma Moc!

Potrzebujemy:

ciasto:
750
 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru,

dodatki:

olej do posmarowania
0.5 kg pieczarek
utarty ser żółty
sól, pieprz
posiekany szczypiorek
ketchup
2 średnie drobno pokrojone cebule
3 łyżki oleju
papier do pieczenia

Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebule do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilkę tylko podsmażamy. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy sola i pieprzem.

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól dodać olej, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki piekarnikowej, i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia który wcześniej oprószamy mąką a następnie pociąć - podzielić na 6 pasków. Ciasto posmarować olejem, dać trochę utartego sera, następnie pieczarki i ponownie dodać sera. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min. który wcześniej nagrzewamy do 220 stopni. Gdy spód ciasta się zarumieni a ser roztopi są już gotowe. Wyjęte zapiekanki dekorujemy ketchupem i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Z podanego przepisu wyszły mi 2 blaszki po 6 zapiekanek. 

Życzymy smacznego!

Zobacz pozostałe przepisy

Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym