Wybierz przepis
Zupa krem z pieczarek
Glazurowane pieczarki
Składniki
- 500 g pieczarek – białe lub brunatne
- 500 ml wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 średnie cebule – do 400 g
- 2 średnie ziemniaki – do 300 g
- 1 mały korzeń pietruszki – około 60 g
- 1 mała marchew – około 80 g
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- Przyprawy: 1 łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; szczypta mielonego kminku
- wentualne dodatki: śmietana kwaśna lub słodka; natka pietruszki
Przygotowanie
- Dokonaj obróbki wstępnej brudnej.
- Rozdrobnij cebulę, marchew, korzeń pietruszki w średnią kostkę, w międzyczasie rozgrzej w garnku oliwę z oliwek.
- Podsmaż warzywa.
- Rozdrobnij pieczarki w plastry, następnie wrzuć do garnka.
- Wcześniej przygotowany bulion wlej do garnka.
- Rozdrobnij ziemniaki w średnią kostkę, wrzuć do zupy.
- Gotuj zupę do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
- Ugotowaną zupę dopraw do smaku, zblenduj, przetrzyj przez sito dla uzyskania kremowej konsystencji.
- Krem podaj w bulionówce, udekoruj.
Składniki
- 200 g pieczarki białej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- Czosnek, płatki chilli do smaku
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Pieczarki rozdrobnij w plastry, wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
- Smaż do zarumienienia.
- Gdy się lekko zarumienią, dodaj ocet balsamiczny, miód, czosnek, płatki chilli.
- Smaż do momentu, aż sos zgęstnieje i oblepi pieczarki.