Zupa krem z pieczarek z glazurowanymi pieczarkami

Zupa krem z pieczarek z glazurowanymi pieczarkami

Autorkami przepisu są uczestniczki III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Zuzanna i Wiktoria są uczennicami Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach.
Autor Zuzanna Milewska i Wiktoria Bartnicka
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Zupa krem z pieczarek Glazurowane pieczarki

Składniki

  •  500 g pieczarek – białe lub brunatne
  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 średnie cebule – do 400 g
  • 2 średnie ziemniaki – do 300 g
  • 1 mały korzeń pietruszki – około 60 g
  • 1 mała marchew – około 80 g
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • Przyprawy: 1 łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; szczypta mielonego  kminku
  • wentualne dodatki: śmietana kwaśna lub słodka; natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Dokonaj obróbki wstępnej brudnej.
  2. Rozdrobnij cebulę, marchew, korzeń pietruszki w średnią kostkę, w międzyczasie  rozgrzej w garnku oliwę z oliwek.
  3. Podsmaż warzywa.
  4. Rozdrobnij pieczarki w plastry, następnie wrzuć do garnka.
  5. Wcześniej przygotowany bulion wlej do garnka.
  6. Rozdrobnij ziemniaki w średnią kostkę, wrzuć do zupy.
  7. Gotuj zupę do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  8. Ugotowaną zupę dopraw do smaku, zblenduj, przetrzyj przez sito dla uzyskania  kremowej konsystencji.
  9. Krem podaj w bulionówce, udekoruj.  

Składniki

  • 200 g pieczarki białej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Czosnek, płatki chilli do smaku

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Pieczarki rozdrobnij w plastry, wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
  3. Smaż do zarumienienia.
  4. Gdy się lekko zarumienią, dodaj ocet balsamiczny, miód, czosnek, płatki  chilli.
  5. Smaż do momentu, aż sos zgęstnieje i oblepi pieczarki.

 

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności