Wybierz przepis
Zupa
Dodatkowo
Składniki
-
180 g / 5 średniej wielkości pieczarek lub spora garść mini pieczarek
-
200 g / 3 duże szalotki
-
50 g / 4 łyżki marchewki i selera pokrojonego w drobną kostkę
-
800 g bulionu z pieczonych pieczarek, bulionu warzywnego lub rosołu
-
2 ząbki czosnku
-
100 ml białego wina
-
1 gałązka lub szczypta tymianku
-
Sól i świeżo mielony pieprz
-
Łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie
- Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1/1 cm. Małe pieczarki przekrawamy na pół. Szalotkę kroimy w pióra i długo dusimy na oleju, aż pięknie się skarmelizuje.
- Pieczarki smażymy na mocno rozgrzanym oleju ze szczyptą soli, aż pięknie się zezłocą. Kiedy będą gotowe dodajemy marchew i seler, dusimy jeszcze moment.
- Dodajemy wino, odparowujemy.
- Dodajemy karmelizowaną szalotkę, bulion i tymianek.
- Gotujemy 5-10 min., aż warzywa zmiękną.
- Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.
Składniki
-
ciasto francuskie 1 opakowanie
-
1 jajko
Przygotowanie
Gotową zupę możemy podawać, ale możemy też zapiec ją w kokilkach pod warstwą ciasta francuskiego. Instrukcja, jak to zrobić:
- Zupę przestudzamy, by nie była zbyt gorąca.
- Z ciasta francuskiego wycinamy koła szersze o cm od średnicy kokilek lub ramekinów. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Zupę przelewamy do kokilek i szczelnie zaklejamy ciastem. Wierzch ciasta także smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Zupę zapiekamy ok. 15 min w temperaturze 210 C na środkowej półce piekarnika.
- Podajemy na stół. Uwaga bardzo gorące!
- Dla podkręcenia smaku możemy dodać kilka kropli oliwy truflowej.