Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego

Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego

Francuska zupa pieczarkowo-cebulowa zapiekana w cieście francuskim - jest to nawiązanie do legendarnej zupy mistrza Paula Bocusa - pachnąca tymiankiem i grzybami. Esencjonalna zupa jest  skrzyżowaniem grzybowej i cebulowej, zapiekana pod ciastem francuskim robi piękne wrażenie i smakuje wyśmienicie.  
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Zupa Dodatkowo

Składniki

  • 180 g / 5 średniej wielkości pieczarek  lub spora garść mini pieczarek
  • 200 g / 3 duże szalotki
  • 50 g / 4 łyżki marchewki i selera pokrojonego w drobną kostkę
  • 800 g bulionu z pieczonych pieczarek, bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 1 gałązka lub szczypta tymianku
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Łyżeczka sosu sojowego

 

Przygotowanie

  1. Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1/1 cm. Małe pieczarki przekrawamy na pół. Szalotkę kroimy w pióra i długo dusimy na oleju, aż pięknie się skarmelizuje.
  2. Pieczarki smażymy na mocno rozgrzanym oleju ze szczyptą soli, aż pięknie się zezłocą. Kiedy będą gotowe dodajemy marchew i seler, dusimy jeszcze moment.
  3. Dodajemy wino, odparowujemy.
  4. Dodajemy karmelizowaną szalotkę, bulion i tymianek.
  5. Gotujemy 5-10 min., aż warzywa zmiękną.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • 1 jajko

Przygotowanie

Gotową zupę możemy podawać, ale możemy też zapiec ją w kokilkach pod warstwą ciasta francuskiego.  Instrukcja, jak to zrobić:

 

  1. Zupę przestudzamy, by nie była zbyt gorąca.
  2. Z ciasta francuskiego wycinamy koła szersze o cm od średnicy kokilek lub ramekinów. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  3. Zupę przelewamy do kokilek i szczelnie zaklejamy ciastem. Wierzch ciasta także smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  4. Zupę zapiekamy ok. 15 min w temperaturze 210 C na środkowej półce piekarnika.
  5. Podajemy na stół. Uwaga bardzo gorące!
  6. Dla podkręcenia smaku możemy dodać kilka kropli oliwy truflowej.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności