Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego

talerz

Zupa pieczarkowo-cebulowa  - przepis Grzegorza Łapanowskiego

Francuska zupa pieczarkowo-cebulowa zapiekana w cieście francuskim - jest to nawiązanie do legendarnej zupy mistrza Paula Bocusa - pachnąca tymiankiem 
i grzybami. Esencjonalna zupa jest  skrzyżowaniem grzybowej i cebulowej, zapiekana pod ciastem francuskim robi piękne wrażenie i smakuje wyśmienicie.
 
Składniki:

zupa
  • 180 g / 5 średniej wielkości pieczarek  lub spora garść mini pieczarek
  • 200 g / 3 duże szalotki
  • 50 g / 4 łyżki marchewki i selera pokrojonego w drobną kostkę
  • 800 g bulionu z pieczonych pieczarek, bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 1 gałązka lub szczypta tymianku
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Łyżeczka sosu sojowego

dodatki:

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1/1 cm. Małe pieczarki przekrawamy na pół. Szalotkę kroimy w pióra i długo dusimy na oleju, aż pięknie się skarmelizuje.

  2. Pieczarki smażymy na mocno rozgrzanym oleju ze szczyptą soli, aż pięknie się zezłocą. Kiedy będą gotowe dodajemy marchew i seler, dusimy jeszcze moment.

  3. Dodajemy wino, odparowujemy.

  4. Dodajemy karmelizowaną szalotkę, bulion i tymianek.

  5. Gotujemy 5-10 min., aż warzywa zmiękną.

  6. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.

Gotową zupę możemy podawać, ale możemy też zapiec ją w kokilkach pod warstwą ciasta francuskiego.  Instrukcja, jak to zrobić:

  1. Zupę przestudzamy, by nie była zbyt gorąca.

  2. Z ciasta francuskiego wycinamy koła szersze o cm od średnicy kokilek lub ramekinów. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.

  3. Zupę przelewamy do kokilek i szczelnie zaklejamy ciastem. Wierzch ciasta także smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  4. Zupę zapiekamy ok. 15 min w temperaturze 210 C na środkowej półce piekarnika.

  5. Podajemy na stół. Uwaga bardzo gorące!

  6. Dla podkręcenia smaku możemy dodać kilka kropli oliwy truflowej.

Smacznego! :)

Zobacz pozostałe przepisy

Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym