Żurek na domowym zakwasie z dodatkiem pieczarek, to wersja którą serdecznie Wam polecam. Wychodzi naprawdę pyszny! Kolor nieco mocniejszy wynika od pieczarek, które wpłynęły nie tylko na barwę ale również na walory smakowe zupy. Co tu dużo mówić, Pieczarka Ma Moc i urozmaica tradycyjne receptury dań.
Potrzebujemy:
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w kawałki i podsmażamy. Na tym samym tłuszczu po kiełbasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do gorącego bulionu z wędzonych żeberek/kości wlewamy zakwas żuru. Następnie dodajemy kiełbasę, cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W 1/4 szklanki wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki i hartujemy żurkiem, po czym wlewamy całość do garnka i mieszamy energicznie. Chwilę zostawiamy by się podgotowało (2-3 minuty). Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego!