Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Bliny z pastami pieczarkowymi

talerz

Bliny z pastami pieczarkowymi, zieloną sałatką oraz aromatycznym bulionem pieczarkowym

Autorami przepisu jest Emilia Szczygieł i Bartosz Szromek z Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej. Danie przygotowane zostało na I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.

 

składniki:

Bulion pieczarkowy:

  • 2 szt marchewki 
  • 1 szt pietruszki 
  • 0,5 szt pory 
  • 0,5 szt selera
  • 400 g pieczarek
  • 1 szt cebuli 
  • Tymianek , sól, pieprz do smak

Bliny

  • 75 g mąki orkiszowej
  • 5g drożdży 
  • 125 ml mleka
  • 1 jajo
  • 10 g masła 
  • Sól
  • Olej do smażenia

Pasta z suszonymi pomidoram

  • 200 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 100 g  pomidorów suszonych
  • Tymianek, sól, pieprz do smaku
Pasta ze słonecznikiem i oliwkami
  • 200 g pieczarek
  • 6 szt. oliwek czarnych
  • 100 g nasion słonecznika 
  • 100 g cebuli
  • Sól, pieprz do smaku

Pasta z pieczarek i śmietany

  • 200 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 150 g śmietany 30%
  • 7g żelatyny
  • Koperek, sól, pieprz , cytryna do smaku

Zielona sałatka z cukinią i bakłażanem

  • 100 g mixu sałat
  • 100 g cukinii
  • 100 g bakłażana
  • 50 g groszku cukrowego
  • 100 g małych pieczarek karmelizowanych w occie balsamicznym, miodzie
  • Sos vinegret
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz, tymianek

 Zobacz film i dowiedz się jak przygotować to danie!

Zobacz pozostałe przepisy

Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym