Duszone soczyste mielone nadziane pieczarkami. To pomysł na pyszną wersję mielonych na obiad, a składniki na jego przygotowanie są ogólnodostępne dla każdego. Dodatek pieczarek w środku świetnie współgra i wyśmienicie smakuje.
Pieczarka Ma Moc i wspaniale uzupełnia danie.
1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( łopatka - karkówka )
sól, pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta chili
1 mała cebulka - drobno posiekana
2 jajka klasa "L"
1- 2 łyżki oleju do podsmażenia
1 kg pieczarek
1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
szczypta soli i pieprzu
Do miski dajemy wszystkie składniki na mielone i dokładnie wyrabiamy całą masę. Po wyrobieniu odstawiamy.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Pokrojone wrzucamy na patelnię i podsmażamy z jednej strony a po chwili odwracamy i doprawiamy tymiankiem i szczyptą soli i pieprzu. Po chwili mieszamy i odparowujemy wytrąconą wodę. Odstawiamy by przestygły.
Nabieramy zwilżonymi dłońmi na dłoń mięso tworząc płaski placuszek a na środek nakładamy po łyżce przestygniętych pieczarek. Zlepiamy i tworzymy zgrabny kotlecik. Tak postępujemy z pozostałym mięsem i pieczarkowym nadzieniem.
Gotowe kotleciki podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju z jednej strony a potem z drugiej aż się zarumienią, na koniec zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jakieś 5-6 minut.
Mielone podałam z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem oraz surówką z sałaty lodowej, rukoli oraz paseczków "JULIENNE" z surowej marchewki i surowego buraka, polane dresingiem.
Smacznego!