Bulion z pieczonego kurczaka

Bulion z pieczonego kurczaka

Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięli udział zwyciężczynie miejsca III w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Jadwiga i Weronika z Wrocławia  
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Bulion grzybowy Pierożki pieczarkowo-mięsne z tymiankiem

Składniki

  • 2 kg mixu mięs do wyboru np.
    (500 g łapek z kurczaka, 500 g skrzydełek, 1 kg korpusów z kurczaka, 1 kg korpusów z kaczki, 0.4 kg szpondra wołowego - wg. dostępności)
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg pieczarek
  • Łyżka kulek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • Łyżeczka goździków
  • Sól
  • Dobry sos sojowy
  • Czosnek

Przygotowanie

  1. Mięso włóż do garnka.
  2. Cebulę przekrój wzdłuż na pół. Chętnie opal nad palnikiem. Włóż do garnka. (Surowa, pokrojona i nieopalona też może być)
  3. Zalej mięso wodą tak, by przykrywała wsad - jakiś 1 cm ponad „wsad”.
  4. Dodaj porwane w rękach pieczarki.
  5. Wodę zagotuj. Bulion zszumuj i następnie dodaj liść, ziele i goździki.
  6. Gotuj na małym ogniu, by bulion delikatnie „pykał” 6-8 h w zależności od tego ile masz czasu.
  7. Następnie cedź bulion i dopraw solą, sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem i utartym czosnkiem. Pozostałości mięsa z rosołu zachowaj do pierogów. 

Składniki

  • 200 g wrzątku
  • 400 g mąki pszennej 450 
  • Szczypta soli
  • Łyżka oleju
  • Mięso z rosołu - obrane ze skór - tak by zostało samo mięso.
  • 2 duże cebule
  • 200 g pieczarek
  • Czosnek, sól, pieprz, 
  • Łyżeczka świeżego tymianku
  • 80 g bulionu 
  • 40 g masła

Przygotowanie

  1. Do metalowej miski wsyp mąkę i sól. Zalej wodą. Dodaj olej i wyrób do połączenia składników. Ciasto zafoliuj i odstaw do „związania”.
  2. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju ze szczyptą soli. 
  3. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i zesmażoną na oleju na złoto. 
  4. Mięso zmiel i dopraw - cebulą, grzybami, solą pieprzem i tymiankiem. 
  5. Do farszu dodaj rozpuszczone masło i bulion by farsz był soczysty. 
  6. Możesz do farszu dodać ew. trochę świeżej natki pietruszki i sok i/lub skórkę z wyparzonej cytryny.
  7. Wyrób farsz i mocno dopraw. 
  8. Kiedy ciasto swoje odleży wyrób je ponownie tym razem, by było gładkie i cienko rozwałkuj. 
  9. Wycinaj kółka z ciasta i klej małe pierożki. Chętnie w kształcie uszek.
  10. Ciasto które zostanie ponownie wyrób i zafoliuj by nie obeschło. 
  11. Pierożki gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia i jeszcze minutę po wypłynięciu. 
  12. Pierożki podawaj w rosole. 
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności