Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego

talerz

Bulion z pieczonego kurczaka z pierogami pieczarkowymi - przepis Grzegorza Łapanowskiego

Bulion grzybowy

Składniki:

  • 2 kg mixu mięs do wyboru np.
    (500 g łapek z kurczaka, 500 g skrzydełek, 1 kg korpusów z kurczaka, 1 kg korpusów z kaczki, 0.4 kg szpondra wołowego - wg. dostępności)
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg pieczarek
  • Łyżka kulek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • Łyżeczka goździków
  • Sól
  • Dobry sos sojowy
  • Czosnek

Przygotowanie:

  1. Mięso włóż do garnka.
  2. Cebulę przekrój wzdłuż na pół. Chętnie opal nad palnikiem. Włóż do garnka. (Surowa, pokrojona i nieopalona też może być)
  3. Zalej mięso wodą tak, by przykrywała wsad - jakiś 1 cm ponad „wsad”.
  4. Dodaj porwane w rękach pieczarki.
  5. Wodę zagotuj. Bulion zszumuj i następnie dodaj liść, ziele i goździki.
  6. Gotuj na małym ogniu, by bulion delikatnie „pykał” 6-8 h w zależności od tego ile masz czasu.
  7. Następnie cedź bulion i dopraw solą, sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem i utartym czosnkiem. Pozostałości mięsa z rosołu zachowaj do pierogów. 

Pierożki pieczarkowa, mięsne z tymiankiem

Składniki:

  • 200 g wrzątku
  • 400 g mąki pszennej 450 
  • Szczypta soli
  • Łyżka oleju
  • Mięso z rosołu - obrane ze skór - tak by zostało samo mięso.
  • 2 duże cebule
  • 200 g pieczarek
  • Czosnek, sól, pieprz, 
  • Łyżeczka świeżego tymianku
  • 80 g bulionu 
  • 40 g masła

Przygotowanie:

  1. Do metalowej miski wsyp mąkę i sól. Zalej wodą. Dodaj olej i wyrób do połączenia składników. Ciasto zafoliuj i odstaw do „związania”.
  2. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju ze szczyptą soli. 
  3. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i zesmażoną na oleju na złoto. 
  4. Mięso zmiel i dopraw - cebulą, grzybami, solą pieprzem i tymiankiem. 
  5. Do farszu dodaj rozpuszczone masło i bulion by farsz był soczysty. 
  6. Możesz do farszu dodać ew. trochę świeżej natki pietruszki i sok i/lub skórkę z wyparzonej cytryny.
  7. Wyrób farsz i mocno dopraw. 
  8. Kiedy ciasto swoje odleży wyrób je ponownie tym razem, by było gładkie i cienko rozwałkuj. 
  9. Wycinaj kółka z ciasta i klej małe pierożki. Chętnie w kształcie uszek.
  10. Ciasto które zostanie ponownie wyrób i zafoliuj by nie obeschło. 
  11. Pierożki gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia i jeszcze minutę po wypłynięciu. 
  12. Pierożki podawaj w rosole. 

Smacznego!

Zobacz pozostałe przepisy

Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym