Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Pieczarkowy „pokuczaj”

talerz

Pieczarkowy „pokuczaj” , purée z kalafiora, sos z czerwonej porzeczki na bazie demi glace, espuma pieczarkowa, wędzona pieczarka, konfitowane bataty, ogórek kompresowany, marynowane warzywa

Przepis przygotowany został przez Marię i Huberta z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku. Przepis oraz jego przygotowanie zajęło III miejsce w naszym II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. W zakładce flilmy znaleźć można ich nagrodzony film. Zachęcamy do obejrzenia!

Proces przygotowania:

Składniki:

Pieczarkowy „pokuczaj” 

  • 100 g łopatki wieprzowej
  • 100 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g bułki tartej
  • 10 g masy jajecznej
  • 30 g cebuli
  • 10 g masła
  • sól, pieprz – do smaku
Ciasto klar
 
  • 30 g masy jajecznej
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz – do smaku
Inne
 
  • 100 g panko
  • olej do smażenia 
Proces przygotowania:
  1. Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i zmielić razem z mięsem.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i podsmażyć przez chwilę. Całość dodać do mielonego mięsa.
  4. Wyrobić masę mieloną z dodatkiem jajka i przypraw.
  5. Sporządzić ciasto klar.
  6. Z masy uformować 4 kulki, zanurzyć je w cieście klar i obtoczyć w panko. Usmażyć ma głębokim tłuszczu. 
Purée z kalafiora
Składniki:
 
  • 150 g kalafiora
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 10 g masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Proces przygotowania:
  1. Kalafior rozdrobnić na różyczki, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Odcedzony kalafior włożyć do pojemnika blendera, dodać masło i śmietankę, zmiksować na pulchną masę.
  3. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Konfitowane bataty
Składniki:
 
  • 150 g batatów
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml oleju
  • sól do smaku
Proces przygotowania:
  1. Przeprowadzić obróbkę wstępną batatów, przyprawić solą i włożyć je do naczynia GN. Olej podgrzać do 90°C wraz z tymiankiem i czosnkiem, zalać bataty, aby były całkowicie zakryte.
  2. Piekarnik nagrzać do temp. 90°C, wstawić GN z batatmi i konfitować je w tłuszczu do miękkości.
  3. Bataty po konfitowaniu obsmażyć na złoty kolor.
Sos porzeczkowy na bazie demi glace
Składniki:
 
  • 200 ml wina czerwonego
  • 30 ml sosu demi glace
  • 100 g czerwonej porzeczki
  • 30 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g miodu
  • 15 g masła
Proces przygotowania:
  1. Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek zeszklić na maśle.
  2. Na patelnię z cebulą i czosnkiem wsypać porzeczki, podsmażyć chwilkę.
  3. Na patelnię wlać wino i częściowo zredukować.
  4. Dodać demi-glace. Zagotować.
  5. Dodać miód i podgrzewać do rozpuszczenia.
  6. Sos przecedzić przez sitko, przelać do rondelka, zredukować do odpowiedniej gęstości i doprawić do smaku.
Espuma grzybowa
Składniki:
 
  • 1 – 2 łyżki pudru z suszonych pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól do smaku
Proces przygotowania:
 
  • Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na blaszce i suszyć w piecu w temp. 50 °C. Wysuszone pieczarki zblenderować na puder.
  • Schłodzoną śmietankę wymieszać z pudrem z pieczarek, doprawić solą i pieprzem.
  • Mieszankę przelać do syfonu. Nabić nabój.
  • Wycisnąć piankę z syfonu.
Wędzona pieczarka
Składniki:
 
  • 50 g małych pieczarek
  • 10 ml oleju
  • sól, pieprz do smaku
Proces przygotowania:
  1. Oczyszczone pieczarki podsmażyć na oleju, przyprawić solą.
  2. Pieczarki umieścić pod szklanym kloszem i za pomocą dymogeneratora wpuścić dym wędzarniczy. Zdjąć klosz po ok. 5-10 sekundach.
Kompresowany ogórek
Składniki:
 
  • 100 g ziół (bazylia, natka pietruszki)
  • 150 ml oliwy lub oleju
  • ½ ogórka
Proces przygotowania:
 
  • Oliwę podgrzać do 60°C przelać do blendera kielichowego i dodać rozdrobnione zioła.
  • Całość dokładnie zblendrować i przecedzić przez gazę do naczynia umieszczonego w lodzie.
  • Ogórka umyć, rozdrobnić w cienkie wstążki, umieścić w worku moletowanym, zalać oliwą ziołową i zamknąć próżniowo. Odłożyć na kilkanaście minut.
Marchewka marynowana
Składniki:
 
  • 100 g marchewki
  • 80 ml wody
  • 80 ml octu winnego
  • 80 g  cukru
Proces przygotowania:
  1. Marchewki umyć, obrać i pokroić w cienkie, długie wstążki.
  2. W garnku, na małym ogniu zagotować wodę, cukier i ocet.
  3. Wstążki przełożyć do garnka z zalewą.
  4. Gotować marchewki na małym ogniu około 15 minut i wystudzić.

Smacznego!

Kliknij i obejrzyj film Marii i Huberta :)

 

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego