Pieczarkowy „pokuczaj”

Pieczarkowy „pokuczaj”

Przepis przygotowany został przez Marię i Huberta z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku. Przepis oraz jego przygotowanie zajęło III miejsce w naszym II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. 
Autor Maria Solińska i Hubert Hyzopski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Pieczarkowy „pokuczaj” Purée z kalafiora Espuma grzybowa Sos porzeczkowy na bazie demi glace Warzywa

Składniki

Pieczarkowy „pokuczaj” 

  • 100 g łopatki wieprzowej
  • 100 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g bułki tartej
  • 10 g masy jajecznej
  • 30 g cebuli
  • 10 g masła
  • sól, pieprz – do smaku
Ciasto klar
  • 30 g masy jajecznej
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz – do smaku
Inne
  • 100 g panko
  • olej do smażenia 

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i zmielić razem z mięsem.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i podsmażyć przez chwilę. Całość dodać do mielonego mięsa.
  4. Wyrobić masę mieloną z dodatkiem jajka i przypraw.
  5. Sporządzić ciasto klar.
  6. Z masy uformować 4 kulki, zanurzyć je w cieście klar i obtoczyć w panko. Usmażyć ma głębokim tłuszczu. 

Składniki

  • 150 g kalafiora
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 10 g masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie

  • Kalafior rozdrobnić na różyczki, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  • Odcedzony kalafior włożyć do pojemnika blendera, dodać masło i śmietankę, zmiksować na pulchną masę.
  • Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Składniki

  • 1 – 2 łyżki pudru z suszonych pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na blaszce i suszyć w piecu w temp. 50 °C. Wysuszone pieczarki zblenderować na puder.
  2. Schłodzoną śmietankę wymieszać z pudrem z pieczarek, doprawić solą i pieprzem.
  3. Mieszankę przelać do syfonu. Nabić nabój.
  4. Wycisnąć piankę z syfonu.

Składniki

  • 200 ml wina czerwonego
  • 30 ml sosu demi glace
  • 100 g czerwonej porzeczki
  • 30 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g miodu
  • 15 g masła

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek zeszklić na maśle.
  2. Na patelnię z cebulą i czosnkiem wsypać porzeczki, podsmażyć chwilkę.
  3. Na patelnię wlać wino i częściowo zredukować.
  4. Dodać demi-glace. Zagotować.
  5. Dodać miód i podgrzewać do rozpuszczenia.
  6. Sos przecedzić przez sitko, przelać do rondelka, zredukować do odpowiedniej gęstości i doprawić do smaku.

Składniki

Konfitowane bataty
  • 150 g batatów
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml oleju
  • sól do smaku
Wędzona pieczarka
  • 50 g małych pieczarek
  • 10 ml oleju
  • sól, pieprz do smaku
Kompresowany ogórek
  • 100 g ziół (bazylia, natka pietruszki)
  • 150 ml oliwy lub oleju
  • ½ ogórka
Marchewka marynowana
  • 100 g marchewki
  • 80 ml wody
  • 80 ml octu winnego
  • 80 g  cukru

Przygotowanie

Konfitowane bataty

  1. Przeprowadzić obróbkę wstępną batatów, przyprawić solą i włożyć je do naczynia GN. Olej podgrzać do 90°C wraz z tymiankiem i czosnkiem, zalać bataty, aby były całkowicie zakryte.
  2. Piekarnik nagrzać do temp. 90°C, wstawić GN z batatmi i konfitować je w tłuszczu do miękkości.
  3. Bataty po konfitowaniu obsmażyć na złoty kolor.

Wędzona pieczarka

  1. Oczyszczone pieczarki podsmażyć na oleju, przyprawić solą.
  2. Pieczarki umieścić pod szklanym kloszem i za pomocą dymogeneratora wpuścić dym wędzarniczy. Zdjąć klosz po ok. 5-10 sekundach.

Kompresowany ogórek

  1. Oliwę podgrzać do 60°C przelać do blendera kielichowego i dodać rozdrobnione zioła.
  2. Całość dokładnie zblendrować i przecedzić przez gazę do naczynia umieszczonego w lodzie.
  3. Ogórka umyć, rozdrobnić w cienkie wstążki, umieścić w worku moletowanym, zalać oliwą ziołową i zamknąć próżniowo. Odłożyć na kilkanaście minut.

Marchewka marynowana

  1. Marchewki umyć, obrać i pokroić w cienkie, długie wstążki.
  2. W garnku, na małym ogniu zagotować wodę, cukier i ocet.
  3. Wstążki przełożyć do garnka z zalewą.
  4. Gotować marchewki na małym ogniu około 15 minut i wystudzić.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności