Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym

talerz

Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym, z sosem z duszonego szpinaku

Autorkami przepisu są zdobywczynie III miejsca w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. Natalia i Paulina reprezentują Powiatowy Zespół szkół w Sierakowicach. Zachęcamy do obejrzenia filmu uczestniczek. Film można zlaleźć w zakładce filmy.

Proces przygotowania: 

Składniki na około 6-7 sporych placków:

Ciasto:
 
  • około 600 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (moga być wczorajsze)
  • 1 małe jajko
  • około 1/2 szkl mąki pszennej
  • troszkę mąki do obtoczenia farszynek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • olej do smażenia
 
Farsz:
 
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 główki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżeczki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
 
Sos z duszonego szpinaku:
 
  • 400 g. szpinak świeży lub mrożony (nierozdrobniony)
  • 2 mięsiste pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g. boczku wędzonego
  • 200 g. pieczarek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Farsz:
 
  1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelni.
  3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tartą, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
 
Ciasto:
 
  1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku, rozgniatamy je szybko widelcem.
  2. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
  3. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsz. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zarumienią z obydwóch stron. Podajemy z ulubioną sałatką czy sosem – ja proponuję sos szpinakowy domowej roboty.
 
Sos szpinakowy:
 
  1. Cebulę i boczek kroimy w niezadużą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
  2. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Z pomidorów uswamy gniazda nasiennne, miąższ kroimy w duża kostkę. Do boczku i cebuli dodajemy szpinak i pokrojone pomidory - całość dusimy i dodajemy śmietanki.
  4. Doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Kliknij i obejrzyj film Natalii i Pauliny :)

 

 

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego