Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego

talerz
Chrupiący pstrąg z sosem romesco i tarteletką grzybową i ziołami - przepis Grzegorza Łapanowskiego

 

Chrupiący pstrąg

Składniki:

  • 4 małe filety z pstrąga ze skórą
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • obcjonalnie 4 ząbki czosnku i 4 gałązki tymianku
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Filety z pstrąga dokładnie osuszamy i ew. ładnie przycinamy, by wizualnie wyglądały dobrze.
  2. Rybę delikatnie solimy.
  3. Pstrąga smażymy na rozgrzanym oleju, skórą do dołu. Kiedy skóra będzie złocista i chrupiąca, zmniejszamy ogień, na patelnie wrzucamy czosnek, tymianek i masło i kontynuujemy smażenie podlewając rybę roztopionym i zrumienionym masłem.
  4. Kiedy skóra jest już mocno złocista możemy rybę odwrócić na drugą stronę i chwile „dociągnąć”.
  5. Usmażoną rybę przekładamy na sitko lub papier ręcznikowy, by odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu. 

Sos „Romesco”

Składniki:

  • 3 papryki
  • Mały ząbek czosnku
  • Szczypta cukru
  • Szczypta chili - najlepiej gochugaru
  • Łyżka octu z czerwonego wina
  • Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy
  • obcjonalnie 8 pieczonych migdałów

Przygotowanie:

  1. Umyte papryki, posól, polej olejem i natrzyj.
  2. Włóż je na blaszce d pieca nagrzanego do 190 C. Piecz ok. 40 min do lekkiego przypalenia. 
  3. Upieczone papryki przełóż do metalowej miski i szczelnie zafoliuj i pozwól im się zaparować. 
  4. Kiedy papryki się uparują możesz zafoliować miskę i obrać papryki ze skóry. Oddziel miąższ, „mięso” z papryki od skór, płynu, szypułki i pestek. 
  5. Paprykowy miąższ zmiksuj z cukrem, solą, pieprzem, utartym czosnkiem i olejem. Dopraw.

Tartaletki grzybowe

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko roztrzepane
  • 200 g małych pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • Sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 6 łyżek parmezanu

Przygotowanie:

  1. Z ciasta francuskiego wytnij 8 prostokątów 5 cm / 12 cm. 
  2. W 4 z nich wytnij „okienka” tak by po wycięciu wyglądały jak ramka od okna, grubość ramki ok 5-10 mm
  3. Na całe prostokąty nanieś „ramki”/„okienka” i delikatnie dociśnij górny płat ciasta.
  4. Konstrukcję z ciasta francuskiego posmaruj rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka. 
  5. Ciasto francuskie piecz ok. 12. min w temperaturze 210 C. 

    Pieczarki

  6. Oczyść lub szybko umyj i dokładnie osusz pieczarki. Pokrój je w równe cząstki lub kostkę. 
  7. Mocno rozgrzej oliwę. Dodaj pieczarki i szczyptę soli. Smaż je na złoto. 
  8. Kiedy będą miały ładną barwę na patelnie dodaj masło, czosnek, natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz. Smaż minutę mieszając. 

    Tarta 

  9. Na upieczone spody nałóż grzyby. Całość posyp parmezanem i zapiekaj ok 7 min w 190 C

Na środek talerza nałóż sos. Po prawej tartę. Po lewej rybę. Udekoruj ulubionymi ziołami. Gotowe. Smacznego!

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego