Krakers z pieczarką
Autorami przepisu jest Teresa i Kacper z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Oni również wzięli udział w naszym I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.
"Nasze danie pokazuje jak wiele ciekawych rzeczy można przygotować z pieczarki, jednocześnie będąc spójne i komplementarne w smaku. Mamy nadzieję, że ludzie w naszym kraju przestaną postrzegać pieczarkę jako jedynie dodatek do sosów, ale zaczną widzieć jaką głębie smaku można z niej uzyskać."
Proces przygotowania
Składniki:
Sposób przygotowania:
Puder z pieczarek
Pokrój 100g pieczarki brunatnej w bardzo cienkie plastry, wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na około 40 minut. Wysuszone pieczarki zblenduj na drobny puder i odłóż do pojemnika.
Mus pieczarkowy
Pokrój 250 g pieczarki, czosnek i cebulę w kostkę, i podsmaż na oleju do zrumienienia, zalej śmietanką, dodaj sól i tymianek. Po odparowaniu zblenduj i przetrzyj przez sito.
Krakers pieczarkowy
Mąkę, 20ml oleju, 30 ml wody, puder z grzybów, sól i proszek do pieczenia, połącz ze sobą i wyrób z nich ciasto. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka, wyłóż na blaszce, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Żel umami
Pokrój 150 g pieczarki w plastry, podsmaż na oleju, następnie dodaj tymianek, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz sos sojowo-grzybowy, liść laurowy, ziele angielskie, dolej wody i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Przelej zawartość rondla przez sito, dodaj agaru, zagotuj a następnie odłóż do wystudzenia. Zestaloną galaretkę zblenduj i przelej do pojemnika.
Sos z koziego sera
Do garnka wlej śmietankę, zagotuj, dodaj kozi ser, jałowiec, kurkumę oraz pokrojoną w kostkę i obraną gruszkę. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, zblenuj i przetrzyj przez sito.
Oliwa pietruszkowa
Olej podgrzej do 50 stopni Celsjusza, dodaj posiekaną pietruszkę, zblenduj i przelej przez sito.
Chips serowy
Ser pleśniowy rozprowadź na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na 10 minut.
Piana z Wermutu
Wermut, lecytynę i matchę połącz w misce i spień mikserem.
Smażone pieczarki
Pokrój 150g pieczarki brunatnej oraz 50g pieczarki na mniejsze części i przesmaż na maśle z dodatkiem drożdży, aż do zrumienienia.
Składanie dania
Pozostałe pieczarki pokrój na mandolinie na bardzo cienkie plastry i wyłóż wszystkie przygotowane elementy na talerze, ozdób jadalnymi kwiatami lub ziołami.
Już teraz obejrzyj film Teresy i Kacpra!