Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Krakers z pieczarką

talerz

Krakers z pieczarką

Autorami przepisu jest Teresa i Kacper z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Oni również wzięli udział w naszym I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.

"Nasze danie pokazuje jak wiele ciekawych rzeczy można przygotować z pieczarki, jednocześnie będąc spójne i komplementarne w smaku. Mamy nadzieję, że ludzie w naszym kraju przestaną postrzegać pieczarkę jako jedynie dodatek do sosów, ale zaczną widzieć jaką głębie smaku można z niej uzyskać."

Proces przygotowania

Składniki:

  • Pieczarka brunatna 300 g
  • Pieczarka 500 g
  • Śmietanka 30% 300 ml
  • Kozi ser 100 g
  • Mąka 200 g
  • Olej 150 ml
  • Gruszka 50 g
  • Sos sojowy 20 ml
  • Sos sojowo-grzybowy 10 ml
  • Ocet balsamiczny 10 ml
  • Proszek do pieczenia 2 g
  • Kurkuma 10 g
  • Ser pleśniowy 50 g
  • Drożdże suche 2 g
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki 30 g
  • Tymianek 20 g
  • Cebula 50 g
  • Czosnek 10 g
  • Wermut 30 ml
  • Matcha 3 g
  • Lecytyna słonecznikowa 1 g
  • Agar 1 g
  • Masło 40 g
  • Jałowiec 3 g
  • Liść laurowy 1 g
  • Ziele angielskie 1 g

Sposób przygotowania:

Puder z pieczarek
Pokrój 100g pieczarki brunatnej w bardzo cienkie plastry, wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na około 40 minut. Wysuszone pieczarki zblenduj na drobny puder i odłóż do pojemnika.

Mus pieczarkowy
Pokrój 250 g pieczarki, czosnek i cebulę w kostkę, i podsmaż na oleju do zrumienienia, zalej śmietanką, dodaj sól i tymianek. Po odparowaniu zblenduj i przetrzyj przez sito.

 
Krakers pieczarkowy
Mąkę, 20ml oleju, 30 ml wody, puder z grzybów, sól i proszek do pieczenia, połącz ze sobą i wyrób z nich ciasto. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka, wyłóż na blaszce, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.
 
Żel umami
Pokrój 150 g pieczarki w plastry, podsmaż na oleju, następnie dodaj tymianek, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz sos sojowo-grzybowy, liść laurowy, ziele angielskie, dolej wody i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Przelej zawartość rondla przez sito, dodaj agaru, zagotuj a następnie odłóż do wystudzenia. Zestaloną galaretkę zblenduj i przelej do pojemnika.
 
Sos z koziego sera
Do garnka wlej śmietankę, zagotuj, dodaj kozi ser, jałowiec, kurkumę oraz pokrojoną w kostkę i obraną gruszkę. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, zblenuj i przetrzyj przez sito.
 
Oliwa pietruszkowa
Olej podgrzej do 50 stopni Celsjusza, dodaj posiekaną pietruszkę, zblenduj i przelej przez sito.
 
Chips serowy
Ser pleśniowy rozprowadź na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na 10 minut.
 
Piana z Wermutu
Wermut, lecytynę i matchę połącz w misce i spień mikserem.
 
Smażone pieczarki
Pokrój 150g pieczarki brunatnej oraz 50g pieczarki na mniejsze części i przesmaż na maśle z dodatkiem drożdży, aż do zrumienienia.
 
Składanie dania
Pozostałe pieczarki pokrój na mandolinie na bardzo cienkie plastry i wyłóż wszystkie przygotowane elementy na talerze, ozdób jadalnymi kwiatami lub ziołami.
 

Już teraz obejrzyj film Teresy i Kacpra!

 

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego