Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
-
Pieczarka brunatna 300 g
-
Pieczarka 500 g
-
Śmietanka 30% 300 ml
-
Kozi ser 100 g
-
Mąka 200 g
-
Olej 150 ml
-
Gruszka 50 g
-
Sos sojowy 20 ml
-
Sos sojowo-grzybowy 10 ml
-
Ocet balsamiczny 10 ml
-
Proszek do pieczenia 2 g
-
Kurkuma 10 g
-
Ser pleśniowy 50 g
-
Drożdże suche 2 g
-
Sól do smaku
-
Natka pietruszki 30 g
-
Tymianek 20 g
-
Cebula 50 g
-
Czosnek 10 g
-
Wermut 30 ml
-
Matcha 3 g
-
Lecytyna słonecznikowa 1 g
-
Agar 1 g
-
Masło 40 g
-
Jałowiec 3 g
-
Liść laurowy 1 g
-
Ziele angielskie 1 g
Przygotowanie
Puder z pieczarek
- Pokrój 100g pieczarki brunatnej w bardzo cienkie plastry, wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na około 40 minut.
- Wysuszone pieczarki zblenduj na drobny puder i odłóż do pojemnika.
Mus pieczarkowy
- Pokrój 250 g pieczarki, czosnek i cebulę w kostkę, i podsmaż na oleju do zrumienienia, zalej śmietanką, dodaj sól i tymianek.
- Po odparowaniu zblenduj i przetrzyj przez sito.
Krakers pieczarkowy
- Mąkę, 20ml oleju, 30 ml wody, puder z grzybów, sól i proszek do pieczenia, połącz ze sobą i wyrób z nich ciasto.
- Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka, wyłóż na blaszce, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Żel umami
- Pokrój 150 g pieczarki w plastry, podsmaż na oleju, następnie dodaj tymianek, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz sos sojowo-grzybowy, liść laurowy, ziele angielskie, dolej wody i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Przelej zawartość rondla przez sito, dodaj agaru, zagotuj a następnie odłóż do wystudzenia.
- Zestaloną galaretkę zblenduj i przelej do pojemnika.
Sos z koziego sera
- Do garnka wlej śmietankę, zagotuj, dodaj kozi ser, jałowiec, kurkumę oraz pokrojoną w kostkę i obraną gruszkę.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, zblenuj i przetrzyj przez sito.
Oliwa pietruszkowa
- Olej podgrzej do 50 stopni Celsjusza, dodaj posiekaną pietruszkę, zblenduj i przelej przez sito.
Chips serowy
- Ser pleśniowy rozprowadź na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na 10 minut.
Piana z Wermutu
- Wermut, lecytynę i matchę połącz w misce i spień mikserem.
Smażone pieczarki
- Pokrój 150g pieczarki brunatnej oraz 50g pieczarki na mniejsze części i przesmaż na maśle z dodatkiem drożdży, aż do zrumienienia.
Składanie dania
- Pozostałe pieczarki pokrój na mandolinie na bardzo cienkie plastry i wyłóż wszystkie przygotowane elementy na talerze, ozdób jadalnymi kwiatami lub ziołami.