Krakers z pieczarką

Krakers z pieczarką

Autorami przepisu jest Teresa i Kacper z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Oni również wzięli udział w naszym I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.  "Nasze danie pokazuje jak wiele ciekawych rzeczy można przygotować z pieczarki, jednocześnie będąc spójne i komplementarne w smaku. Mamy nadzieję, że ludzie ...
Autor Teresa Derewecka i Kacper Kozieł
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • Pieczarka brunatna 300 g
  • Pieczarka 500 g
  • Śmietanka 30% 300 ml
  • Kozi ser 100 g
  • Mąka 200 g
  • Olej 150 ml
  • Gruszka 50 g
  • Sos sojowy 20 ml
  • Sos sojowo-grzybowy 10 ml
  • Ocet balsamiczny 10 ml
  • Proszek do pieczenia 2 g
  • Kurkuma 10 g
  • Ser pleśniowy 50 g
  • Drożdże suche 2 g
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki 30 g
  • Tymianek 20 g
  • Cebula 50 g
  • Czosnek 10 g
  • Wermut 30 ml
  • Matcha 3 g
  • Lecytyna słonecznikowa 1 g
  • Agar 1 g
  • Masło 40 g
  • Jałowiec 3 g
  • Liść laurowy 1 g
  • Ziele angielskie 1 g

Przygotowanie

Puder z pieczarek

  1. Pokrój 100g pieczarki brunatnej w bardzo cienkie plastry, wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na około 40 minut.
  2. Wysuszone pieczarki zblenduj na drobny puder i odłóż do pojemnika.

Mus pieczarkowy

  1. Pokrój 250 g pieczarki, czosnek i cebulę w kostkę, i podsmaż na oleju do zrumienienia, zalej śmietanką, dodaj sól i tymianek.
  2. Po odparowaniu zblenduj i przetrzyj przez sito.
 
Krakers pieczarkowy
  1. Mąkę, 20ml oleju, 30 ml wody, puder z grzybów, sól i proszek do pieczenia, połącz ze sobą i wyrób z nich ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka, wyłóż na blaszce, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.
 
Żel umami
  1. Pokrój 150 g pieczarki w plastry, podsmaż na oleju, następnie dodaj tymianek, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz sos sojowo-grzybowy, liść laurowy, ziele angielskie, dolej wody i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  2. Przelej zawartość rondla przez sito, dodaj agaru, zagotuj a następnie odłóż do wystudzenia.
  3. Zestaloną galaretkę zblenduj i przelej do pojemnika.
 
Sos z koziego sera
  1. Do garnka wlej śmietankę, zagotuj, dodaj kozi ser, jałowiec, kurkumę oraz pokrojoną w kostkę i obraną gruszkę.
  2. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, zblenuj i przetrzyj przez sito.
 
Oliwa pietruszkowa
  1. Olej podgrzej do 50 stopni Celsjusza, dodaj posiekaną pietruszkę, zblenduj i przelej przez sito.
 
Chips serowy
  1. Ser pleśniowy rozprowadź na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na 10 minut.
 
Piana z Wermutu
  1. Wermut, lecytynę i matchę połącz w misce i spień mikserem.
 
Smażone pieczarki
  1. Pokrój 150g pieczarki brunatnej oraz 50g pieczarki na mniejsze części i przesmaż na maśle z dodatkiem drożdży, aż do zrumienienia.
 
Składanie dania
  1. Pozostałe pieczarki pokrój na mandolinie na bardzo cienkie plastry i wyłóż wszystkie przygotowane elementy na talerze, ozdób jadalnymi kwiatami lub ziołami.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności