Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Pierogi z pieczarkami

talerz

Dziś chcę Wam pokazać pierogi z farszem z pieczarek. Są proste w wykonaniu, bardzo pyszne i aromatyczne. Tak niewiele potrzeba by stworzyć świetne danie, a tu Pieczarka Ma Moc i gra pierwsze skrzypce.

Składniki:

ciasto pierogowe:

2 szklanki mąki ja użyłam mąki pszennej
ok. 1 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )
3 łyżki oleju lub łyżka masła z kopką
solidna szczypta soli

farsz pieczarkowy:

1 kg pieczarek
1 średnia cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka tymianku

omasta:

masło
podsmażone plasterki pieczarek

Przygotowanie:

Ciasto:

Z mąki, wody, oleju bądź masła i soli zagnieść elastyczne ciasto - należy je dobrze przez dobrą chwilę wyrobić z ok.10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto "na odpoczynek" tak na ok. 30 min. owinięte w folie spożywczą lub przykryte miską by nie wyschło. Po tym czasie leżakowania-odpoczynku ciasto jest gotowe do lekkiego wałkowania, wykrawania i bez ciągłego podsypywania mąką. Naprawdę świetnie się na takim cieście pracuje.

Farsz: 

Pieczarki oczyścić i pokroić według uznania ( na większe lub mniejsze plasterki, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach ). Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym oraz tymiankiem do smaku. Odstawiamy by przestygło.

Ciasto pierogowe po odpoczynku rozwałkowujemy nie za grubo i nie za cieniutko. Wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farszu i zlepiamy pierożki. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony gotujący się wrzątek i gotujemy 1 min. od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierożki nakładamy na talerz i omaszczamy masełkiem oraz dekorujemy podsmażonymi plasterkami pieczarek. Smacznego!

Zobacz pozostałe przepisy

Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą
Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Krakers z pieczarką