Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

Dziś chcę Wam pokazać pierogi z farszem z pieczarek. Są proste w wykonaniu, bardzo pyszne i aromatyczne. Tak niewiele potrzeba by stworzyć świetne danie, a tu Pieczarka Ma Moc i gra pierwsze skrzypce.
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Ciasto pierogowe Farsz pieczarkowy Dodatkowo

Składniki

  • 2 szklanki mąki ja użyłam mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )
  • 3 łyżki oleju lub łyżka masła z kopką
  • solidna szczypta soli

Przygotowanie

  1. Z mąki, wody, oleju bądź masła i soli zagnieść elastyczne ciasto - należy je dobrze przez dobrą chwilę wyrobić z ok.10 minut.
  2. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto "na odpoczynek" tak na ok. 30 min. owinięte w folie spożywczą lub przykryte miską by nie wyschło.
  3. Po tym czasie leżakowania-odpoczynku ciasto jest gotowe do lekkiego wałkowania, wykrawania i bez ciągłego podsypywania mąką.
  4. Naprawdę świetnie się na takim cieście pracuje.

Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić według uznania ( na większe lub mniejsze plasterki, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach ).
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto.
  3. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu.
  4. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym oraz tymiankiem do smaku.
  5. Odstawiamy by przestygło.

Składniki

  • masło
  • podsmażone plasterki pieczarek

Przygotowanie

  1. Ciasto pierogowe po odpoczynku rozwałkowujemy nie za grubo i nie za cieniutko.
  2. Wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farszu i zlepiamy pierożki.
  3. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony gotujący się wrzątek i gotujemy 1 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.
  4. Gotowe pierożki nakładamy na talerz i omaszczamy masełkiem oraz dekorujemy podsmażonymi plasterkami pieczarek. Smacznego!

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności