Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.

talerz
Lasagne z pieczarkami, białą kiełbasą, koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
 
Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięły udział zwyciążczynie miejsca I w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Dominika i Zofia z Lidzbarku Warmińskiego. 
 
Proces przygotowania:
 
Ciasto na makaron
 
  • 300 g mąki 00
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • Łyżka oliwy
  1. Zrób ciasto makaronowe. Wymieszaj jaja ze szczyptą soli, i łyżką oliwy. Utrzep je widelcem.
  2. Z mąki zrób kopczyk, a w nim przy pomocy miseczki zrób wgłębienie – wlej do niego masę jajową. Powoli zarabiaj ciasto widelcem wciąż wkręcając mąkę.
  3. Kiedy już połączysz całą mąkę z jajami zacznij wyrabiać gładkie ciasto przez kilkanaście minut, zawiń je szczelnie w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 min.
  4. Po tym czasie wałkuj je – najlepiej na maszynie. Złóż na pół, wałkuj ponownie, złóż ponownie i znowu wałkuj. Powróż tę czynność kilkukrotnie – tę czynnośćnazywamy laminacją pomaga ona uczynić ciasto gładkim i elastycznym.
  5. Wałkuj aż będzie cieniutkie, faszeruj i klej pierogi. Gdyby było ciut suche możesz zwilżyć krańce ciasta odrobiną wody przy pomocy pędzelka. (Ciasto możesz też zrobić w termomixie i jest to najszybsza opcja)
 
Ragu z białej kiełbasy z koprem włoskim
 
  • 300 g dobrej białej surowej kiełbasy
  • 200 g pieczarek
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 200 g bulionu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wina
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 60 g parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 300 g beszamelu
  1. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Kiełbasę przekrój wzdłuż i wyciągnij z flaka i podziel na kawałki wielkości kęsa.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż pieczarki ze szczyptą soli.
  3. Na osobnej patelni na oliwie obsmaż cząstki kiełbasy do lekkiego koloru, dodaj cebulę, duś, mieszaj.
  4. Dodaj czosnek i koper włoski, podduś 2-3 min. Podlej całość białym winem.
  5.  Dodaj pomidory, bulion i pieczarki i duś ok. 25 min.
  6.  Dopraw do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
  7. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i beszamelem. Układaj warstwę
    blanszowanego i osuszonego makaronu. Gulasz z kiełbasy i pieczarek, beszamel, parmezan i tak kolejno, kolejne warstwy do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to powinna być mozzarellą i parmezan i do pieca 180 C ok 40 min. + dodatkowy czas na zapiekanie z góry - na złoto i do chrupkości! Palce lizać!
 
Beszamel
 
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 800 g mleka
  • 60 g parmezanu
  • Gałka muszkatołowej
  • Skórka ze sparzonej cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  1. Rozpuść masło na patelni, podsmaż na nim mąkę mieszając do czasu do czasu. Smaż ok 2-3 min.
  2. W rondelku podgrzej mleko. Mleko dodaj do zasmażki cały czas mieszając.
  3. Sos doprowadź do wrzenia. Mieszaj. Dopraw solą, pieprzem, parmezanem, gałką i skórką z cytryny.
 
Smacznego! :)
 
Kliknij i obejrzyj film z warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego. 

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego