Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.

Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięły udział zwyciążczynie miejsca I w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Dominika i Zofia z Lidzbarku Warmińskiego. 
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Ciasto na makaron Ragu z białej kiełbasy z koprem włoskim Beszamel

Składniki

  • 300 g mąki 00
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • Łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Zrób ciasto makaronowe. Wymieszaj jaja ze szczyptą soli, i łyżką oliwy. Utrzep je widelcem.
  2. Z mąki zrób kopczyk, a w nim przy pomocy miseczki zrób wgłębienie – wlej do niego masę jajową. Powoli zarabiaj ciasto widelcem wciąż wkręcając mąkę.
  3. Kiedy już połączysz całą mąkę z jajami zacznij wyrabiać gładkie ciasto przez kilkanaście minut, zawiń je szczelnie w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 min.
  4. Po tym czasie wałkuj je – najlepiej na maszynie. Złóż na pół, wałkuj ponownie, złóż ponownie i znowu wałkuj. Powróż tę czynność kilkukrotnie – tę czynnośćnazywamy laminacją pomaga ona uczynić ciasto gładkim i elastycznym.
  5. Wałkuj aż będzie cieniutkie, faszeruj i klej pierogi. Gdyby było ciut suche możesz zwilżyć krańce ciasta odrobiną wody przy pomocy pędzelka. (Ciasto możesz też zrobić w termomixie i jest to najszybsza opcja)

Składniki

  • 300 g dobrej białej surowej kiełbasy
  • 200 g pieczarek
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 200 g bulionu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wina
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 60 g parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 300 g beszamelu

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Kiełbasę przekrój wzdłuż i wyciągnij z flaka i podziel na kawałki wielkości kęsa.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż pieczarki ze szczyptą soli.
  3. Na osobnej patelni na oliwie obsmaż cząstki kiełbasy do lekkiego koloru, dodaj cebulę, duś, mieszaj.
  4. Dodaj czosnek i koper włoski, podduś 2-3 min. Podlej całość białym winem.
  5.  Dodaj pomidory, bulion i pieczarki i duś ok. 25 min.
  6.  Dopraw do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
  7. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i beszamelem. Układaj warstwę
    blanszowanego i osuszonego makaronu. Gulasz z kiełbasy i pieczarek, beszamel, parmezan i tak kolejno, kolejne warstwy do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to powinna być mozzarellą i parmezan i do pieca 180 C ok 40 min. + dodatkowy czas na zapiekanie z góry - na złoto i do chrupkości! Palce lizać!

Składniki

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 800 g mleka
  • 60 g parmezanu
  • Gałka muszkatołowej
  • Skórka ze sparzonej cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Rozpuść masło na patelni, podsmaż na nim mąkę mieszając do czasu do czasu. Smaż ok 2-3 min.
  2. W rondelku podgrzej mleko. Mleko dodaj do zasmażki cały czas mieszając.
  3. Sos doprowadź do wrzenia. Mieszaj. Dopraw solą, pieprzem, parmezanem, gałką i skórką z cytryny.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności