Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy

Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy

Danie to zajęło II miejsce w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. Amelia i Kamil są uczniami Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia praktycznego w Kaczkach Średnich.    
Autor Amelia Bukowiecka i Kamil Grajczyk
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Farsz Ciasto Sos jogurtowo – szczypiorkowy w postaci pianki

Składniki

  • 250 g  pieczarek
  • 1/2  cebuli
  • 30 g zielonej soczewicy
  • 50 g masła
  • ½ pęczka szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz do smaku

Przygotowanie

  1.  Soczewicę płuczemy i gotujemy ok.20-30 minut 
  2. Po przestudzeniu rozgniatamy ją np. nożem
  3. Cebulę kroimy w kostkę.
  4. Masło rozpuszczamy , dodajemy cebulę i smażymy do zrumienienia.
  5. Pieczarki płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Do przesmażonych pieczarek dodajemy soczewicę oraz przyprawy do smaku : sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.
  7. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy pokrojony szczypiorek

Składniki

  • 250g mączystych ugotowanych ziemniaków
  • ½  jaja
  • 50 g maki pszennej i 10 g mąki do podsypania ciasta przy formowaniu kotletów
  • 10 g maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
Dodatkowo:
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 2 pomidory koktajlowe
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Mączyste ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  3. Robimy ciasto dodając jajo, mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną i szczyptę białego pieprzu.
Formowanie kotletów:
  1. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta podsypując mąką.
  2. Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz , przykrywamy drugą częścią  ciasta i wycinamy szklanką okręgi.
  3. Formujemy owalne kotlety 
Smażenie kotletów:
  1. Na patelnię z rozgrzanym olejem wkładamy kotlety i smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej strony dwukrotnie, aby skórka była chrupiąca.

Składniki

  • 8 g lecytyny
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1.  Szczypiorek kroimy w kostkę
  2. Jogurt łączymy ze szczypiorkiem i przyprawami za pomocą blendera
  3. Dodajemy lecytynę
  4. Miksujemy całość zwracając uwagę aby trzymać blender na styku sosu i pianki
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności