Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy

talerz

Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy podane z piankowym sosem jogurtowo – szczypiorkowym

Danie to zajęło II miejsce w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. Amelia i Kamil są uczniami Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia praktycznego w Kaczkach Średnich. W zakładce filmy znaleźć można ich nagrodzony film. Zachęcamy do obejrzenia!

Proces przygotowania

składniki:

Ciasto:

  • 250g mączystych ugotowanych ziemniaków
  • ½  jaja
  • 50 g maki pszennej i 10 g mąki do podsypania ciasta przy formowaniu kotletów
  • 10 g maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
Farsz:
 
  • 250 g  pieczarek
  • 1/2  cebuli
  • 30 g zielonej soczewicy
  • 50 g masła
  • ½ pęczka szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz do smaku
Sos jogurtowo – szczypiorkowy
 
  • 80 g gęstego jogurtu
  • 8 g lecytyny
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
 
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 2 pomidory koktajlowe
  • szczypiorek do dekoracji

przygotowanie:

Farsz:
  1.  Soczewicę płuczemy i gotujemy ok.20-30 minut 
  2. Po przestudzeniu rozgniatamy ją np. nożem
  3. Cebulę kroimy w kostkę.
  4. Masło rozpuszczamy , dodajemy cebulę i smażymy do zrumienienia.
  5. Pieczarki płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Do przesmażonych pieczarek dodajemy soczewicę oraz przyprawy do smaku : sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.
  7. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy pokrojony szczypiorek
Ciasto:
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Mączyste ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  3. Robimy ciasto dodając jajo, mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną i szczyptę białego pieprzu.
Formowanie kotletów:
  1. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta podsypując mąką.
  2. Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz , przykrywamy drugą częścią  ciasta i wycinamy szklanką okręgi.
  3. Formujemy owalne kotlety 
Smażenie kotletów:
  1. Na patelnię z rozgrzanym olejem wkładamy kotlety i smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej strony dwukrotnie, aby skórka była chrupiąca.
Sos jogurtowo – szczypiorkowy w postaci pianki:
  1. Szczypiorek kroimy w kostkę
  2. Jogurt łączymy ze szczypiorkiem i przyprawami za pomocą blendera
  3. Dodajemy lecytynę
  4. Miksujemy całość zwracając uwagę aby trzymać blender na styku sosu i pianki
Smacznego ☺

Kliknij i obejrzyj film Amelii i Kamila :)

 

 

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego