Pieczarka faszerowana kaczką zapiekana z oscypkiem, podawana na fuczkach z konfiturą żurawinową
Autorkami przepisu są uczestniczki I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Zuzia i Oliwia są uczennicami Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia zawodowego w Zielonej Górze.
Proces przygotowania
składniki:
- 2 szt pieczarek
- szczypiorek
- 2 oscypki
Farsz
- 190 g fileta z kaczki
- posiekane ogonki pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
- 1 ząbek siekanego czosnku
Fuczki
- 125 g kapusty kiszonej
- 1 jajko
- 90 g mąki
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
Konfitura
- 200 g żurawiny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki wody
przygotowanie:
- Kaczkę obsmażamy na suchej patelni zaczynając od strony skóry. Następnie mielimy mięso, dodajemy posiekane pieczarki, czosnek, masło oraz przyprawiamy do smaku.
- Do rondelka wsypujemy żurawinę, dodajemy wodę oraz miód i gotujemy do rozpadu owoców, powstania konfitury.
- Przeprowadzamy obróbkę wstępną pieczarek. Na dół kładziemy łyżeczkę konfitury i przykrywamy farszem z kaczki. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180℃, po 7 minutach dodajemy ser i zapiekamy kolejne 5 minut.
- W misie mieszamy razem posiekaną kapustę, jajko, mleko oraz mąkę i doprawiamy do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
- Układamy fuczki na talerz, kładziemy na nie naszą pieczarkę, polewamy konfiturą oraz ozdabiamy szczypiorkiem.
Smacznego!
Obejrzyj film Zuzi i Oliwii! Zobacz jak wyglądał cały proces przygotowania tego dania :)