Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych

Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych

To pyszna propozycja na mięso mielone. Dzięki dodatku cukinii oraz pieczarek mielone jest bardziej soczyste a jego smak podkręcony. Kotleciki wychodzą naprawdę pyszne, a dodatek płatków owsianych sprawia, że są bardziej syte i zdrowsze. (z przepisu wychodzi ok. 13 kotlecików)
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 300 g młodej cukinii
  • 200 g pieczarek
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka klasa „L”
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 
  • bułka tarta do obsypania 

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy mielone mięso, utartą na dużych oczkach wraz ze skórką cukinię, oczyszczone i utarte na dużych oczkach pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy płatki owsiane, przyprawy oraz zioła a także przeciśnięte ząbki czosnku przez praskę.
  2. Wszystko mieszamy bo uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na 15 – 20 min.
  3. Następnie forujemy zgrabne kotleciki i smażymy na rumiano z każdej strony.

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności