Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 300 g młodej cukinii
- 200 g pieczarek
- ½ szklanki płatków owsianych
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka klasa „L”
- sól, pieprz do smaku
- szczypta chili
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- bułka tarta do obsypania
Przygotowanie
- Do miski dajemy mielone mięso, utartą na dużych oczkach wraz ze skórką cukinię, oczyszczone i utarte na dużych oczkach pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy płatki owsiane, przyprawy oraz zioła a także przeciśnięte ząbki czosnku przez praskę.
- Wszystko mieszamy bo uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na 15 – 20 min.
- Następnie forujemy zgrabne kotleciki i smażymy na rumiano z każdej strony.