Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz

talerz

Ciasto jajeczne jest bardzo dobre w obróbce po uprzednim odpoczynku po jego wyrobieniu, uszka zlepią się bez problemu, a w smaku wychodzą naprawdę pyszne!

Potrzebujemy:
400
 g mąki pszennej
4 duże jajka klasa "L"
szczypta soli
1 łyżka oleju

WAŻNE BY NA KAŻDE 100g MĄKI DAĆ 1 JAJKO

farsz:
1
 kg pieczarek
1 duża cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka tymianku
3-4 łyżki bułki tartej

Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np.do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Kolejno dodajemy tymianek oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.

Z mąki, jajek, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.

Odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min. owinięte w folie spożywczą - ciasto wtedy staję się naprawdę idealne do rozwałkowywania oraz lepienia.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić uszka. Gotowe uszka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu aż wypłyną + ok 2 min. po wypłynięciu. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie by się nie posklejały. Możemy też zamrozić takie ugotowane lub sparzone we wrzątku albo mrozić surowe nie ugotowane, układając najpierw na desce do zamrożenia, a potem zamrożone z deski przełożyć do woreczków do mrożenia.

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego